• Zicht op het Valleikanaal, de Brugkerk en op de achtergrond de Utrechtse Heuvelrug.

    Aart Aalbers

Prachtig uitzicht vanaf klokkentoren gemeentehuis

VEENENDAAL Vanaf de 26 meter en 10 centimeter hoge klokkentoren naast het gemeentehuis heb je een prachtig uitzicht over Veenendaal. Anuschka Smeekes leidde ons rond en vertelde ondertussen het een en ander over de klokkentoren. Zoals dat op de grote klok, die gegoten is bij de wereldberoemde Koninklijke Klokkengieter Eijsbouts in Asten, de namen van het toenmalige college van b en w staan.

Aart Aalbers

De klok die onderdeel is van het carillon is aangeschaft in 1967 toen het gemeentehuis vanuit de Hoofdstraat verhuisde naar het Raadhuisplein. Burgemeester J. Hazenberg (1961-1968) voerde in die tijd het college aan. Het carillon speelt om het half uur tijdens de openingstijden van de winkels. Het carillon zat in de begintijd in een vrijstaande toren naast het gemeentehuis. Bij de nieuwbouw in 1999 verhuisden de 23 klokken naar de liftschacht. Bij de uitbreiding van 2011 werd wederom een klokkentoren gebouwd. Deze doet tevens dienst als nooduitgang.

Aan de buitenzijde van de toren zit een grote klok. In de wijzer is een camera bevestigd. De klok geeft altijd de juiste tijd aan omdat deze in verbinding staat met atoomuurwerk in het Duitse Mainflingen.

Boven aangekomen valt het op dat als je naar het westen kijkt je alleen de Brugkerk nog in volle glorie kunt zien maar verder zit bijna geheel Veenendaal-West en het Franse Gat verscholen achter het groen. Dit in tegenstelling tot het centrum waar door de vele hoogbouw bijna geen groen te bekennen is.

Ook is het begin van de Brouwersgracht, nabij de ingang van de Corridor, vanuit de lucht prachtig te zien. Wat verder weg maar niet minder fraai staan de beide molens, hotel Van der Valk, de gerenoveerde schoorsteenpijp van de Hollandia Wol, de Julianakerk maar ook de beide windmolens in Ede en de auto's op de A12 zijn goed te zien. Het is zeker de moeite waard om op de eerste woensdag van de maand je om 13.00 uur te melden bij de receptie. De eerste rondleidingen zijn op woensdag 1 juni en 6 juli.