• Twitter Arianne Hollander

Positief over tegenprestatie bij uitkering

VEENENDAAL Er heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met de eerste groep mensen die een uitkering hebben en een tegenprestatie moeten gaan leveren. Wethouder Arianne Hollander (foto) heeft het gesprek met de groep als positief ervaren. Er is sprake van een geleidelijke invoering.

Het gaat om maximaal acht uur per week. Er is een coördinator door de gemeente aangenomen die met de betrokkenen gaat kijken welk soort vrijwilligerswerk zij ambiëren. In eerste instantie gaat de tegenprestatie voor een uitkering om vrijwilligheid. Wel kan de gemeente de uitkering korten wanneer iemand weigert een tegenprestatie te leveren. ,,Er wordt geprobeerd matches te maken, wanneer iemand op eigen kracht werk kan vinden dan geeft dat ook voldoening."

Het IVN heeft aangegeven vrijwilligers goed te kunnen gebruiken. Vierhonderd van de 1360 mensen in de bijstand komen in aanmerking om een tegenprestatie te leveren. De anderen zijn vrijgesteld, bijvoorbeeld omdat zij een alleenstaande ouder zijn met kinderen tot vijf jaar, of al vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn.