• Gemeente Veenendaal

Kinderburgemeester wil kortingsbonnen voor arme mensen

VEENENDAAL Ze is al eerder, samen met de 'echte' burgemeester, op stap geweest, maar donderdagavond is Maud Smit tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Veenendaal.

Gerard van Wijk

Maud (11) is leerlinge van de Montessorischool Aan de Basis. Leerlingen van de school zijn op kamp en keken op een groot scherm mee naar de installatie. ,,Ik heb er erg veel zin in", sprak Maud tegen de raad. Ze noemde een aantal punten ,,die beter kunnen in Veenendaal." Zoals: meer bloemperkjes voor insecten, kinderen die in groepsverband naar verzorgingshuizen gaan waar veel ouderen eenzaam zijn, een grote speelplek voor oudere kinderen, kortingsbonnen voor arme mensen, meer speeltuinen (die zijn niet goed verdeeld in Veenendaal) en een online krant voor kinderen.

AMBTSKETEN Als ze een wens zou mogen doen zou ze meer geld voor de leraren op school willen, een actueel thema. Maud vindt ,,het leuk dat kinderen ook iets over hun leefomgeving mogen zeggen." Zij kreeg een zilveren 'ambtsketen' omgehangen van burgemeester Gert-Jan Kats, geschonken door juwelier Van Manen bij het 60-jarig bestaan van het juweliershuis. Er waren bloemen en een heuse receptie.

Vorig jaar nam de gemeenteraad een motie aan waarin werd opgeroepen tot het instellen van een kinderraad en jongerendebat. Montessorischool Aan de Basis nam in dezelfde periode het initiatief tot de installatie van een kinderburgemeester. Ieder jaar kiest een andere school de kinderburgemeester. Via de bestaande overlegstructuren voor het primair onderwijs kunnen scholen in overleg met elkaar besluiten welke basisschool via verkiezingen de nieuwe kinderburgemeester levert.

OUDERS Gebleken is dat de scholen enthousiast zijn om er aan mee te doen. Maud werd op haar school door leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 gekozen tot kinderburgemeester. Een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Activiteiten van Maud worden in nauw overleg met de ouders door de gemeente gecoördineerd.

Dit najaar wordt een werkwijze voor de kinderraad opgesteld. Daar wil Maud wel voorzitter van zijn. Anders dan bij de 'echte' burgemeester krijgt Maud geen vergoeding voor haar werkzaamheden.