• Fractievoorzitter Roy Dielemans

    Ted Walker

Fractievoorzitter vertrekt en doet aangifte wangedrag van inwoner

VEENENDAAL De Veenendaalse fractievoorzitter Roy Dielemans (D66) heeft in een brief aan burgemeester Gert-Jan Kats aangekondigd ontslag als raadslid te nemen. Tevens doet hij aangifte vanwege wangedrag van een inwoner. Als voorzitter van de raadscommissie heeft hij deze inwoner al eens terecht moeten wijzen.

Dielemans was afdelingsvoorzitter van D66, commissielid en sinds 2014 raadslid. In het begin telde de fractie vier leden en leverde een wethouder. Na de jongste gemeenteraadsverkiezingen halveerde het aantal raadsleden. Dielemans zegt dat hij zich met veel enthousiasme heeft ingezet als docent, promovendus en politicus. ,,Als vader van vijf kinderen en een pleegdochter heb ik daarnaast ook privé een druk bestaan. Dat ging jarenlang goed, maar helaas heb ik sinds vorig jaar ook geregeld last van gezondheidsklachten. Na overleg met mijn werkgever, artsen, familie en vrienden heb ik besloten om te stoppen." Hij stopt 3 maart volgend jaar.

VERBAZING Dielemans zegt zich de afgelopen maanden meerdere malen verbaasd te hebben ,,over het gegeven dat ik vind dat er meer gedaan moet worden tegen het wangedrag van één inwoner die publiekrechtelijke bevoegdheden misbruikt en puur komt om de zaak te verstoren en daarbij zoveel ruis veroorzaakt dat politici en ambtenaren veel te veel tijd kwijt zijn voor het wangedrag van één inwoner." Dielemans vindt dat in een democratische rechtstaat politici en ambtenaren niet zodanig belemmerd mogen worden dat dit hun werk belemmert. ,,Vandaag heb ik dan ook aangifte gedaan." Met een woordspeling: 'Volgens mij moeten we in een Democratie tijd hebben voor onze circa 66 duizend inwoners'.

De van wangedrag getypeerde inwoner is in beroep eerder door het gerechtshof veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 400 euro of acht dagen cel. Hij had de voormalige burgemeester Kolff een maffiadiender en NSB'er genoemd en een wethouder beledigd. Ook werd hem eerder enige tijd de toegang tot het gemeentehuis ontzegd. De man werd ook beschuldigd van bedreiging, maar daar ging het gerechtshof niet in mee.