• politie.nl

Politie wil meer jongeren bij Burgernet

VEENENDAAL Een vermist meisje werd ruim één week snel teruggevonden. Dankzij een deelnemer aan Burgernet, die de looproute van het meisje aan de politie doorgaf. Het was de derde maal dit jaar dat in Veenendaal met dank aan een burgernetter iemand die vermist was, is teruggevonden.

Gerard van Wijk

In totaal waren in het afgelopen halfjaar vijf ´tijdkritische´ acties. Burgernet is een systeem waarbij aangesloten mensen een SMS of spraakbericht ontvangen als de politie extra ogen en oren nodig heeft. De politie zet Burgernet in bij urgente zaken waarbij er een duidelijk signalement is.Het gaat dan om een duidelijk signalement van een straatrover, een overvaller of een vermist persoon. Er komt alleen een oproep wanneer er een incident is in de buurt van de deelnemers. Een burgernetactie duurt meestal één uur, hierna wordt de actie afgesloten en ontvangen de betreffende deelnemers een zogeheten afloopbericht.

De politie blijft hierna nog wel zoeken. Via Burgernet wordt gevraagd alleen informatie door te geven, niet om zelf te handelen. Momenteel zijn 7343 Veenendalers (bewoners en werknemers van bedrijven) bij Burgernet aangesloten, ofwel 11,5 procent. ,,Een mooi aantal, maar natuurlijk vinden we het fijn als nog meer mensen mee gaan doen", zegt gemeentelijk woordvoerder Krijn Weeda. Streven is dat minimaal tien procent van het aantal inwoners in een gemeente zich bij Burgernet aansluit en dat is dus in Veenendaal het geval. Volgens de politie zijn met name in kleinere gemeenten en dorpen mensen betrokken bij zoekacties van de politie. De meeste deelnemers zijn tussen 30 en 60 jaar. De politie wil ook jongeren bij Burgernet betrekken. Om dit te promoten zijn studenten van de School voor de Journalistiek in Utrecht bezig met het maken van korte video´s over het project. Informatie over een burgernetactie kan tijdens de actie worden doorgebeld naar het gratis nummer 0800-0011. Het brengt de beller rechtstreeks in contact met de politie.

Het ging het afgelopen halfjaar onder anderen om een vermiste vrouw die later werd aangetroffen, om een vermiste man die later in goede gezondheid werd aangetroffen en om een vermist meisje, eveneens snel en gezond aangetroffen. ,,Dank u voor het uitkijken", laat de politie aan de actieve burgernetters weten. Verder kon een vermiste jongen met zijn ouders worden herenigd. Het uitkijken helpt niet in alle gevallen. Zo werden personen van een overval helaas niet aangetroffen. ,,Maar dat mensen willen meehelpen zaken te achterhalen is pure winst", zegt de politiewoordvoerder.