• Lex van Lieshout ANP XTRA

Politie stoort criminelen bij voorbereiding op mogelijke ramkraak

VEENENDAAL In de nacht van woensdag op donderdag heeft de politie in Veenendaal een mogelijke poging tot ramkraak voorkomen. Een achtervolging heeft er niet toe geleid dat de daders zijn gepakt.

 

Jeroen van der Veer

 

Op camerabeelden is te zien dat een zwarte scooter met daarop twee personen diverse keren door de Kerkewijk rijdt. Plotseling stopt het voertuig en worden drie fietsen meegenomen naar de Sandbrinkstraat gebracht. Daar worden ze strategisch op straat gelegd. 

 

GEDIMD LICHT Surveillerende agenten zien op dat moment ook het voertuig staan. ,,De auto stond daar verdacht en had gedimde lampen. Hij vertrok via het fietspad en daar konden wij niet achteraan", laat de politiewoordvoerder weten.

 

Later die nacht is het voertuig nogmaals gesignaleerd, maar bij het zien van de politie vertrok deze met hoge snelheid. Ook de scooterrijder, die duidelijk op de beelden te zien was, kon niet worden gepakt.

 

ACHTERVOLGING ,,De politie kwam echt twee minuten te laat. Op de camerabeelden zie je de politie aankomen, omdraaien en keihard de achtervolging inzetten", zegt de beheerder van de beelden, die liever anoniem wil blijven. ,,Ik zat toevallig door de beelden te scrollen en zag vreemde dingen. Nou, dat blijkt ook wel te kloppen."

 

RAMKRAAK Een van de scenario's waar de politie sterk rekening mee houdt is dat dit de voorbereidingen waren op een ramkraak. De fietsen zouden gebruikt worden om op de weg te leggen en daardoor de weg te blokkeren voor aanrijdende politievoertuigen.  ,,Maar dit wordt nu nog onderzocht."