• Erik van Engelenhoven

Politie deelt rake klappen uit tijdens onrustige nacht

VEENENDAAL De politie in Veenendaal heeft in de nacht van zaterdag op zondag De Markt schoongeveegd en daarbij zijn rake klappen gevallen. Na een opstootje leek de politie rond de klok van 05.00 uur het genoeg te vinden en kwamen veel eenheden naar het uitgaansgebied. De mensen die alsnog het plein op probeerde te komen, kregen daarbij te maken met de gummiknuppel. ,,Ik kreeg niet eens tijd om weg te lopen. Ze bleven maar rammen."

 

Jeroen van der Veer

 

Zondagochtend werd Erik van Engelenhoven niet met hoofdpijn wakker, maar zat de kater hem vooral in het feit dat hij overal spierpijn had. Toen hij na een avondje stappen naar zijn woning op De Markt wilde gaan, trof hij de linie met agenten aan. ,,Ik vroeg heel netjes of ik naar mijn huis mocht", aldus de Van Engelenhoven. ,,Toen kreeg ik al direct mijn eerste klap met de wapenstok en werd mij gezegd dat ik om moest lopen."

 

Doordat dat de Veenendaler een drankje op had, ging dat niet heel snel. ,,Maar ik luisterde wel direct", wil hij benadrukken. ,,Bij de hoek van de C&A ben ik toen richting De Lampegiet gelopen en terwijl ik daarheen liep, kreeg ik zeker vijf tot tien klappen. Hij bleef maar rammen. Zelfs zo hard, dat ik aan het einde van de C&A even in elkaar stortte."

De blauwe plekken zijn niet het enige wat Van Engelenhoven eraan over hield. ,,Ook mijn telefoon is helemaal gebogen (zie foto, red.) door de klappen met die stok. Het sloeg echt nergens op hoe de politie zich heeft gedragen. Ik werk in de horeca en daardoor heb ik altijd goede contacten met de politie, maar nu… Nee, hier laat ik het echt niet bij. Dit ging echt veel te ver."

Ook Youp Dusault kreeg te maken met de wapenstok. De 19-jarige wilde zijn fiets van De Markt vandaan halen en kreeg zonder pardon ook klappen. ,,Natuurlijk zag ik wel politie staan, maar dat staat er vaker", blikt de tiener terug. ,,Toen ik erheen liep, kreeg ik direct een klap en werd ik naar de grond geduwd. Mijn elleboog is kapot en ook mijn mobiel doet het niet meer goed. Ik kan de actie van de politie echt niet begrijpen."

 

De politie was zondagmiddag niet bereikbaar en kon niet reageren op het voorval. Het is dus nog niet bekend waarom de politie zo groot opschaalde.