• Aart Aalbers
 • Impressie van nieuwbouwplannen 't Boveneind-Pampagras.

  Collectie gemeente Veenendaal
 • Bewonersbijeenkomst nieuwbouw omgeving Boveneind/Pampagras.

  Aart Aalbers
 • Bewonersbijeenkomst nieuwbouw omgeving Boveneind/Pampagras.

  Aart Aalbers
 • Bewonersbijeenkomst nieuwbouw omgeving Boveneind/Pampagras.

  Aart Aalbers
 • Bewonersbijeenkomst nieuwbouw omgeving Boveneind/Pampagras.

  Aart Aalbers

Plan 't Boveneind verbeterd

VEENENDAAL De locatie 't Boveneind van zorggroep Charim, met het gebied dat erom heen ligt, gaat komende jaren compleet op de schop. Maandagavond was in het restaurant van 't Boveneind een zeer druk bezochte bewoners bijpraatavond over de nieuwbouwplannen.

Aart Aalbers

Deany van Steinvoorn opende namens de gemeente Veenendaal, Charim en Zegers Ontwikkeling de bijeenkomst en heette de meer dan honderd aanwezigen welkom. Hij trok direct het boetekleed aan. ,,Op 29 oktober presenteerden we u de globale plannen voor het gebied en daarop kwamen stevige bezwaren. De bewoners hadden terecht een punt."

De nieuw te bouwen appartementen voor de Pampagrasflat zijn nu niet ingetekend met vijf maar met drie lagen. Het gebied betreft een terrein van enkele duizenden vierkante meters dat ingesloten ligt tussen de Kleine Beer, de Prins Bernhardlaan en de vijvers achter de woningen aan de Lemoen en de Korte Dreef. Enkele gebouwen, zoals de flat aan het Pampagras en de fietsenwinkel aan de Prins Bernhardlaan, blijven behouden.

Het gehele gebied krijgt binnen enkele jaren een compleet andere, een natuurlijker en open uitstraling. Als de bestemmingsplanwijziging soepel verloopt, volgt goedkeuring tijdens de gemeenteraadsvergadering van 27 juni en zou er rond oktober gestart kunnen worden met de eerste werkzaamheden.

EENHEID Ontwerper Reinier Ubels gaf aan de hand van een video en tekeningen uitleg hoe het gebied er over enkele jaren uitziet. ,,Nu zijn alle gebouwen nog aan elkaar verbonden, maar dat zal doorbroken worden. We hebben een nieuwe visie op dit gebied en gaan er voor zorgen dat men in de toekomst een rondje kan lopen in het buurtpark dat zal gaan ontstaan. We richten ons daarbij geheel op senioren en zullen fiets- en autoverkeer weren. We streven ernaar dat het gebied een eenheid gaat uitstralen. De nieuw te bouwen duurzame panden, van allemaal verschillende hoogtes, moeten eigenlijk vier voorzijdes krijgen en trots in het groen komen te staan. We gaan ook een aantal bomen behouden en het groen verder uitbreiden. Ook de vijver nemen we op in de plannen", aldus de enthousiaste ontwerper.

AUTO'S INPAKKEN Op de oude schoollocatie, nabij de Korte Dreef, komen 21 appartementen voor ouderen die zelfstandig wonen. Ook over parkeerplaatsen is nagedacht. Het aantal zal verhoogd worden van 113 naar 237. Ubels: ,,We gaan de auto's wel 'inpakken' in het groen."

Niet alle aanwezigen waren nog tevreden over de afstand van de parkeerplaats naar hun woning. Het fietsverkeer wil men in de plannen zoveel mogelijk beperken tot de randen van het gebied. Na de presentatie kon iedereen bij de tekeningen en een maquette informatie inwinnen. Hiervan werd driftig gebruik gemaakt. De reacties waren zeker niet negatief. Wel waren nog enkele bewoners gereserveerd ,,We gaan het zien en ervaren. Als we door de nieuwbouw veel minder zon op ons balkon krijgen, gaan we alsnog verhuizen."