• Foto Janus Visser/BDU

Pasgeboren orang oetan voor het eerst naar buiten in Ouwehand

RHENEN Vanwege het mooie zomerse weer zal de pasgeboren orang oetan samen met zijn moeder op woensdag 8 juni om 11.00 uur voor het eerst naar buiten gaan. Moeder en jong maken het uitstekend en zijn er klaar voor om samen het buitenverblijf te verkennen. De orang oetans hebben een uniek buitenverblijf 'Apen op Stelten', waarin ze tot wel tien meter hoog, van boom tot boom kunnen klimmen.

Na een draagtijd van ruim acht maanden is het jong, een mannetje, op woensdag 11 mei geboren. Het is alweer vier jaar geleden dat de orang oetans uitbreiding hebben gehad. Op dit moment leeft het jong, samen met zijn moeder en vier jaar oudere 'zus', nog apart van de rest van de groep. De andere orang oetans zijn heel nieuwsgierig en doen er alles aan om een glimp op te vangen van het kersverse mannetje. In Ouwehands Dierenpark leven momenteel zeven orang oetans: een volwassen man (vader van het jongste dier), een jong volwassen mannetje, drie volwassen vrouwtjes, een jong vrouwtje en het jongste mannetje.

De orang oetans in Ouwehands Dierenpark maken deel uit van het fokprogramma voor bedreigde diersoorten, het Europese Endangered Species Programma (EEP). Door middel van fokprogramma's worden diersoorten in dierentuinen in stand gehouden.