• Ouwehands Dierenpark

Panda's Ouwehand heten Wu Wen en Xing Ya (update)

RHENEN (ANP) De twee panda's die volgend jaar naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen komen heten Wu Wen (het vrouwtje) en Xing Ya (het mannetje). Dat heeft eigenaar Marcel Boekhoorn van de dierentuin dinsdag onthuld.

Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan China, maakten de Chinezen bekend twee van de bedreigde dieren aan Nederland uit te lenen. De hoop is dat het paar in de dierentuin in Rhenen voor nakomelingen van de bedreigde diersoort gaat zorgen. De naam Wu Wen betekent in het Nederlands 'mooie krachtige wolk', Xing Ya staat voor 'elegante ster'.

Er zijn volgens het dierenpark nog veel voorbereidingen nodig voordat de panda's naar Nederland kunnen komen. ,,We hebben daar nog wel een jaar voor nodig'', aldus directeur Robin de Lange. ,,We gaan zo snel mogelijk beginnen met de bouw van het verblijf. We hopen dat dit volgend najaar klaar zal zijn. Ook moeten pandaverzorgers worden opgeleid.'' Chinese experts zullen het proces begeleiden en volgen. ,,Ze zullen ook regelmatig langskomen.''

TOEGANGSPRIJS De verwachting is ook dat de komst van de dieren veel extra publiek zal trekken. Ouwehand gaat vooralsnog uit van een maximum van 10.000 bezoekers per dag. Vanwege de hoge kosten van het onderhoud van de dieren zal de toegangsprijs volgens De Lange ook iets omhoog gaan. Het is nog niet bekend hoeveel. De parkeergelegenheid zal ook worden uitgebreid. Ouwehands moet voor de dieren een miljoen euro per jaar betalen aan China. Dit geld komt ten goede aan de bescherming van de zwart witte beren in het wild.

DATEN De twee driejarige panda's kennen elkaar nog niet. De beesten gaan 'daten' voordat ze samen gaan leven in hun nieuwe onderkomen in Rhenen, wat Pandasia gaat heten. De dierenverzorgers van Ouwehands reizen een aantal maanden naar China om de panda's zo goed mogelijk te leren kennen en te leren hoe ze de dieren het beste kunnen verzorgen.

Ouwehands heeft een bamboebedrijf in Asten gevonden dat twee keer per week verse bamboe gaat leveren. Een panda eet ruim vijftig kilo bamboe per dag.