• Foto: 112Heuvelrug.nl
  • Jeroen van der Veer
  • Foto: 112Heuvelrug.nl
  • Foto: 112Heuvelrug.nl
  • Foto: 112Heuvelrug.nl

Panda's maken eerste meters in Ouwehands Dierenpark

RHENEN De twee reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya zijn na een reis van ruim 5000 kilometer veilig 'thuis' in Rhenen. Een paar minuten voor twaalf kwam de vrachtwagen, met daarin de twee dieren, onder toeziend oog van tientallen kijkers door de poort van Ouwehands Dierenpark.

 

Jeroen van der Veer

 

Het was lang wachten voor alle nieuwsgierige mensen in Rhenen. In het centrum stonden zij urenlang in de kou om die ene glimp op te vangen van de pandavrachtwagen. ,,Ik ben zo nerveus", sprak de Liyun. Sinds vijf jaar is de Chinese inwoner van Scherpenzeel in Nederland en zij wilde haar landgenoten welkom heten bij de dierentuin.

Er was echter één probleem. Doordat het op Schiphol iets uitliep, werd het voor Liyun een race tegen de klok om de laatste bus naar huis te halen. ,,Die gaat om kwart voor twaalf. Ga ik dat wel halen", vroeg ze meerdere keren aan de aanwezigen.

Pandafans aan het begin van de Utrechtsestraatweg zagen iets na half twaalf voor het eerst de bus met daarin Wu Wen en Xing Ya. Bij Liyun, die eind twintig is, steeg de adrenaline en met haar pandaknuffel opgespeld aan haar jas sprong ze door de straat.

In de verte klonk een luidde toeter en de tientallen belangstellenden voor Ouwehands wisten dat het niet lang meer kon duren. Precies op dat moment kwam de lijnbus aangereden en sprongen de tranen bij Liyun in de ogen.

Toch werd het moment niet gemist. Liyun kon nog net de pandavrachtwagen zien en met een grote glimlach vertrok ze terug naar Scherpenzeel. Voor Wu Wen en Xing Ya zat hun lange reis erop en zij konden zich gereed maken voor hun eerste nacht in hun nieuwe onderkomen.

De panda's blijven een aantal weken in quarantaine voordat ze voor het eerst getoond worden aan het publiek.