• Joëlle Kelderman

Overname VU door bibliotheek halfjaar later

VEENENDAAL ,,Wij willen alle seinen op groen alvorens concrete stappen te ondernemen”, zegt directeur Mieke van Dijk van de Bibliotheek. De voorgenomen overname van de activiteiten van de Volksuniversiteit (VU) door de bibliotheek gaat niet met ingang van 1 januari 2019 plaatsvinden, maar een half jaar later. De gemeenteraad moet er dit najaar nog over besluiten en dat geeft de organisaties de tijd om tot een ordentelijke laatste overnamestap te komen.

Gerard van Wijk

Er komt voorlopig volgens Van Dijk geen verruiming van openingstijden in De Cultuurfabriek. ,,Alleen de hal is 's avonds geopend en we faciliteren alle cursussen van de Volksuniversiteit (volwasseneneducatie in de vrije tijd). Maar we streven er met elkaar naar om op redelijke termijn wel ruimere openingstijden te kunnen aanbieden. Het is toch zonde als Veenendalers niet optimaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden in De Cultuurfabriek. Dat past ook mooi in de trend van een veranderend consumentengedrag.”

VOORWAARTS De overname van de activiteiten van de Volksuniversiteit door de bibliotheek noemt Van Dijk een stap voorwaarts. ,,We werken al vruchtbaar samen met de Volksuniversiteit en de samenwerking betekent ook een verrijking van de dienstverlening van de Bibliotheek.” De bestuurlijke besluitvorming zou aanvankelijk voor de raadsverkiezingen eerder dit jaar plaatsvinden, maar dat is niet gebeurd. Vandaar het uitblijven van het 'groene licht' voor de samenwerkende partners, al staat iedereen positief tegenover de overname.

VIER MAANDEN Er zijn frictie- en transitiekosten voor in totaal 275.000 euro. De bibliotheek en de Volksuniversiteit hebben aangegeven dat zij na de klap op de besluitvorming door de raad minstens vier maanden nodig hebben voor het doorontwikkelen van het programma, de bijbehorende promotie- en marketingcampagne, de harmonisering van financiële administraties, overname personeel, aanpassing van de websites en CRM-systemen (customer relationship management).

AANBOD De Volksuniversiteit biedt nu al in De Cultuurfabriek lezingen en cursussen aan. Zo komt Sigrid Kristensen woensdag 10 oktober praten over de voedingsindustrie. Eén week later komt Erick Wuestman uitleg geven over de circulaire economie en woensdag 31 oktober is gereserveerd voor Lika Smirnova, die vertelt over Sint-Petersburg, stad van Tsaren en de Hermitage. Verder biedt de Volksuniversiteit talen aan (Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Nieuwgrieks), fotografie, kunstzinnige en creatieve bezigheden (edelsmeden, schilderen en tekenen), persoonlijke ontwikkeling (onder andere stamboomonderzoek, leren kijken naar kunst, website maken met WordPress en neuro linquistisch programmeren), alsmede body & mind (yoga, tai chi tao-qi gong, persoonlijke kleurenanalyse).