• Ted Walker

Ouwehands kan bezoek voor panda's goed aan (update)

RHENEN Ouwehands Dierenpark in Rhenen kan vooralsnog de pandagekte goed aan. In de eerste zes weken is het maximale aantal van 10.000 bezoekers vier keer bijna gehaald. Op andere dagen was het rustiger. Hoewel de extra parkeerplekken niet nodig waren, blikt directeur Robin de Lange heel tevreden terug op de eerste tijd met Xing Ya en Wu Wen. ,,Wij wisten vooraf niet wat we konden verwachten."

Beide dieren uit China maken het goed. Ze groeien als kool en smullen van de Nederlandse bamboe. ,,Dat is een teken dat zij zich happy voelen."

De dierentuin kan 10.000 bezoekers per dag aan. Daarboven is de stroom kijkers niet meer goed beheersbaar. Meestal is het volgens de directeur 'gezellig druk' en in twee weekeinden was het 'serieus druk'. Op een druilerige dag zoals vrijdag blijft de massa thuis.

MAGISCH De meerderheid van de bezoekers boekt via internet een kaartje en reserveert een tijdvak voor Pandasia. ,,Je ziet en hoort dat mensen echt onder de indruk zijn van de reuzenpanda's en het gebouw. Ook voor mij is het elke keer weer magisch om ze te zien."

De Lange is tevreden over de omzet. Als over vijftien jaar - wanneer de 'leenpanda's' weer teruggaan naar China - het park nog bestaat en jaarlijks 1 miljoen dollar aan speciale pandaprojecten is gedoneerd, is hij een gelukkig man.

Hij vindt het te gek om te zien dat veel Chinezen naar het park komen voor hun nationale symbool. ,,Zij willen hun kinderen een stukje China laten zien. Wij willen mensen meer leren over de natuur. Daarom hopen wij op zo veel mogelijk bezoekers. Het is een heel bijzondere ervaring."

KARAKTERS Xing Ya, het mannetje, en Wu Wen, het vrouwtje, hebben beide een duidelijk eigen karakter, vertelt De Lange. ,,Zo is Xing Ya een actieve en stoere man met charisma. Maar hij is ook een ontdekker en een sloper. Hij is dol op zoete wortels én geïnteresseerd in mensen. Wu Wen is daarentegen rustig en kijkt de kat uit de boom. Zij eet netjes, wordt niet graag vies en vindt het heerlijk om te badderen.''

ONTBIJTJE Speciaal voor deze gelegenheid is Xing Ya getrakteerd op een 'gedekte' ontbijttafel, bestaande uit pandabrood, lekkere zoete wortels en appels. Het ontbijt viel goed in de smaak bij Xing Ya; hij heeft alles opgegeten.