• Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehand zet sproeier aan voor struisvogels

RHENEN Ouwehands Dierenpark trakteert donderdag vanwege de aanhoudende hoge temperaturen de struisvogels op een verkoelende douche. Deze grote loopvogel is bij hogere temperaturen dol op water en vindt graag verkoeling door waterpartijen op te zoeken. De dierverzorgers zorgen met behulp van een sproeier in het buitenverblijf voor extra verkoeling. De sproeier gaat om 10.30 uur aan.

Ook de giraffen krijgen extra verkoeling in de vorm van een verfrissende ijstraktatie. Daarnaast maken veel dieren, zoals de reuzenpanda's, Afrikaanse olifanten en Cubaanse flamingo's, gebruik van de waterpartijen of modderbaden in hun verblijf om af te koelen.

VERRIJKING Het aanbieden van deze verkoelende traktaties is onderdeel van het verrijkingsprogramma van Ouwehands Dierenpark. Door middel van verrijking wordt het natuurlijk gedrag van dieren gestimuleerd. Verrijking kan worden toegepast door bijvoorbeeld voeding op een andere manier aan te bieden of een verandering in hun leefomgeving aan te brengen.

STRUISVOGEL De struisvogel is de grootste en zwaarste vogel ter wereld. Een mannetje kan wel 150 kilo wegen. Deze loopvogel leeft op de savannen in grote delen van Afrika. Hij leeft in groepen. Zijn voedsel bestaat uit grassen, zaden, bladeren, maar ook wel insecten en kleine gewervelde dieren. Verschillende vrouwtjes leggen eieren in het nest van 'hun mannetje'. Hij broedt ze uit, soms helpen de vrouwtjes hem.

GIRAFFE In Ouwehands Dierenpark leeft de Rothschildgiraffe. Hij kan vijf tot zes meter hoog worden en een gewicht van rond de 1250 kg bereiken. Het liefst eet hij acaciablaadjes, die hij met zijn lange tong tussen de grote stekels vandaan plukt. De draagtijd van een giraffe is 15 maanden. Een giraffejong komt met een koprol op de wereld, terwijl moeder gewoon rechtop blijft staan.