• Vijftien meter voor deze woningen wil men een gebouw van vijf hoog bouwen.

    Aart Aalbers

Ouderen krijgen metershoge muur voor hun woning

VEENENDAAL Zorginstelling Charim heeft plannen om een gedeelte van 't Boveneind te slopen en nieuwbouw te plegen. Een vijf verdiepingen hoog gebouw wil Charim pal voor het uitzicht en zonlicht van Pampagras bewoners bouwen. De verontwaardiging en consternatie bij de erg geschrokken bewoners is groot. Charim heeft dinsdag aangegeven nogmaals in gesprek te gaan met de bewoners om tot een 'aanvaardbaar resultaat' te komen.

Aart Aalbers

Bewoonster Jannie Rijkse (73) woont al vier jaar naar tevredenheid op de begane grond aan het Pampagras en is reeds 14 jaar door reuma aan haar rolstoel gekluisterd. Ondanks dat is ze nog erg strijdvaardig. Ze laat het er niet bij zitten en heeft handtekeningen verzameld en enkele bezwaarbrieven verzonden. ,,We moesten naar het geheel kijken en niet zeuren was in het kort de boodschap die men bracht op een in oktober door de gemeente georganiseerde bijeenkomst."

LOSKOPPELEN Ze vertelt dat Charim hun flat wil loskoppelen van 't Boveneind en op een afstand van vijftien meter, voor haar woning, een vijf etages hoog en ongeveer 25 meter brede blinde muur wil gaan bouwen. Rijkse: ,,Ik kijk dan tegen een muur aan. In één woord... verschrikkelijk! Alleen in de zomer zullen we nog zon zien. Als de hoge heren van Charim en Patrimonium zo'n gebouw pal voor hun huis zouden krijgen, gingen ze ook niet akkoord."

OPGETROMMELD Rijkse trommelde de buren op. Massaal kwamen men naar genoemde bijeenkomst. ,,Het was een rommelige avond. Ze lieten ons een maquette zien, meer niet. We kregen nog niet eens een schets mee naar huis. Wat mij ook erg tegenviel, de steun van huurbaas Patrimonium Woonservice was minimaal. Ze weten bij Patrimonium van de plannen maar informeren ons niet. Ik kreeg die avond sterk het gevoel van: Laat maar zo weinig mogelijk zien dan komt er ook geen onrust. Ze weten ook heel goed dat ze met ouderen te maken hebben die niet met z'n allen naar het gemeentehuis gaan."

OUD DING ,,Wij snappen prima dat we van ons mooie uitzicht iets moeten inleveren. 't Boveneind is een oud ding en de mensen moeten daar ook iets meer ruimte krijgen maar dit is voor ons niet te doen. We hebben in 2017 al gereageerd en dan komt men op de bijeenkomst met hetzelfde plan met dezelfde hoge muur aanzetten." Namens 34 bewoners heeft Rijkse bezwaarschriften verzonden naar de gemeente, Patrimonium en Charim.

Ze schrijft ,,Vol trots presenteerde men hun plannen. Stomverbaasd en zelfs gepikeerd was men toen felle kritiek kwam op de plannen om vijftien meter voor onze woningen een muur te bouwen. We worden ernstig aangetast in ons woongenot. Dit alles toont haarscherp aan hoe weinig rekening gehouden wordt met de veelal oudere bewoners."

Richting Patrimonium vragen de bewoners voor hun belangen op te komen en hun uitzicht te waarborgen. Evelien Baars (Patrimonium): ,,Het kan nog alle kanten op. Het is nog steeds een schetsontwerp. We gaan de bezwaren van de bewoners aan de gemeente overbrengen en volgen de ontwikkelingen op de voet."

IN GESPREK Rufo Petri van Zorggroep Charim laat weten dat Charim, ontwikkelaar Zegers, Patrimonium woonservice en de gemeente Veenendaal aanwezig waren op de bewuste bewonersbijeenkomst.

Ze gaven dinsdagmiddag een gezamenlijke reactie. ,,Tijdens de bijeenkomst in oktober hebben betrokkenen gereageerd op de plannen voor de omgeving van de Pampagrasflat. Alle opmerkingen die zijn gemaakt en ook de zorg van de bewoners van de Pampagrasflat vormen input voor de verdere uitwerking van de plannen. We gaan verder in gesprek met de huurders van Patrimonium woonservice om te komen tot een aanvaardbaar resultaat, waarbij rekening is gehouden met de belangen van de huurders."