Organist Oude Kerk 'beste organist van Nederland'

VEENENDAAL Bastiaan Stolk is de 'beste organist van Nederland'. Dat werd donderdagavond bekend tijdens een Visie-lezersavond in de Fonteinkerk in Nijkerk. De wedstrijd werd georganiseerd door de EO. Vijf finalisten streden donderdag om de begeerde titel. Bastiaan Stolk uit Bergschenhoek is organist van de Oude Kerk in Veenendaal.

De vijf deelnemers, gekozen uit 110 inzendingen, moesten in de eerste ronde een samenzang begeleiden en een vrij orgelwerk spelen. Na elke prestatie volgde een korte reactie van een jurylid. Stolk speelde een improvisatie van 'Prijs mijn ziel de hemelkoning', die met veel enthousiasme werd ontvangen.

De jury - gevormd door Martin Zonnenberg, André Bijleveld, Bas de Vroome, Margreeth Chr. de Jong en Marco den Toom - koos drie finalisten. Bastiaan Stolk won de finale van Marnix van der Ploeg (tweede) en Sebastiaan Schippers (derde) met het lied 'Heer uw licht en uw liefde schijnen'. ,,Je bent één met het orgel", reageerde juryvoorzitter Zonnenberg. ,,Je weet alles te vinden, en dat in het half uur dat je als voorbereiding kreeg."

PRIJS Stolk zal zijn orgelspel ten gehore brengen tijdens de Nederland Zingt Dag op 23 april en mag deelnemen aan een opname van Nederland Zingt. De drie finalisten krijgen een masterclass improvisatie aangeboden door jurylid Marco den Toom.