• Bert Kuijer en Erik van Barneveld tonen hun brandweer oldtimer.

    Aart Aalbers

Optocht oude brandweerauto's door Veenendaal

VEENENDAAL Een optocht van oude tot zeer oude brandweerwagens doorkruist zaterdag 16 juni het centrum van Veenendaal. De brandweerwagens maken na de rondrit deel uit van Oldtimer Festival Veenendaal dat op die dag op het evenemententerrein bij de ijsbaan wordt gehouden.

De eerste vijftien aanmeldingen zijn al binnen. Ze komen uit Rhenen, Veenendaal, Doorn, Vaassen en zelfs uit Noord-Brabant. Uit Rhenen komen zowel de onlangs gerestaureerde Ford uit 1939 als de Ford V8, die dienst heeft gedaan bij de Maurits Cokesfabriek in Geleen van Achterberger Cees Rijksen. Brandweerman Erik van Barneveld toont de Chevrolet uit 1942 van de Veense brandweer. Deze oldtimer was oorspronkelijk in gebruik bij het Canadese leger. Vanaf 1945 deed de trekker-manschappenwagen dienst voor brandweerdoeleinden in Ede, Lunteren en op het laatst in Gelders Veenendaal. Organisator Bert Kuijer rijdt met zijn Daf YA126, die dienst heeft gedaan bij de brandweer van Defensie op de Generaal-Majoor Kootkazerne in Stroe, mee.

De oldtimers, waarvan de oudste de 80 jaar is gepasseerd, verzamelen bij de Veense brandweerkazerne. Via www.oldtimerveenendaal.nl en op Facebook wordt de route bekendgemaakt. Het eindpunt is het festivalterrein waar ze bekeken kunnen worden. Wie over een 25 jaar oude of nog oudere brandweerwagen beschikt, kan zich opgeven bij Bert Kuijer om de rit mee te rijden. Zijn mailadres is bert@oldtimerveenendaal.nl . Kuijer wil er een jaarlijks evenement van maken: ,,Indien er voldoende aanmeldingen binnenkomen, gaan we het evenement jaarlijks organiseren en we hopen dan deelnemers uit het gehele land te verwelkomen."