• Aart Aalbers

Opnieuw wandeling langs oorlogsgraven op 4 mei

VEENENDAAL De leden van de werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof van de Historische Vereniging Oud Veenendaal lopen vrijdag 4 mei weer langs de graven van Tweede Wereldoorlogsslachtoffers. Er wordt gewandeld langs de graven van hen die begraven liggen of hebben gelegen op het oude gedeelte van de algemene begraafplaats aan de Munnikenweg 4 in Veenendaal.

Iedereen die dat wil kan meedoen aan deze herdenkingswandeling. Vanaf 16.30 uur verzamelt men op het parkeerterrein nabij de aula van de begraafplaats. Daar zal voorzitter Kemp van Ginkel een kort welkomstwoord spreken waarna rond 16.45 uur de wandeling begint. De bijeenkomst eindigt om 18.00 uur met een kort slotwoord en het halfstok hijsen van de vlag door burgemeester Piet Zoon en Kemp van Ginkel.

Het is voor de negende keer dat de historische vereniging met deze rondgang de aandacht vestigt op de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de Veenendaalse slachtoffers in het bijzonder. Van Ginkel: ,,Bijzonder is het ook dat voor het eerst op alle tekstbordjes bij de graven, waarop enkele details staan van hun omkomen, een foto staat van het slachtoffer. Dit is mede bereikt dankzij de welwillende medewerking van vele nabestaanden. Hierdoor hebben alle 79 slachtoffers een gezicht gekregen."

De bijeenkomst heeft een open karakter en iedereen is van harte welkom. Iedereen die op 4 mei verhinderd is en toch de wandeling wil maken, kan dat tot 13 mei alsnog doen. Op maandag 14 mei zal CSV het Perron met een aantal groepen de wandeling lopen en ook zal die middag in het kader van 'Broodje geschiedenis' door het gemeentearchief een wandeling onder leiding van een gids over de begraafplaats gemaakt worden. Daarna worden de tekstbordjes weer verwijderd.

Plattegronden van de met pijlen aangegeven route bevinden zich in een houten bakje aan het toegangshek van de begraafplaats. Hierop staan de betreffende graven ingetekend. Voor info over de slachtoffers op oudveenendaal.nl.