Opnieuw sneeuwbuien

VEENENDAAL Het is echt de winter aan het worden van korte maar soms vrij felle koude intermezzo's. Flitswintertjes, zoals we ze al in eerdere situaties hadden genoemd. Vorige week vrijdag vroor het matig met temperaturen tot rond de -7 graden. Lokale ijsmeters waren in diverse plaatsen actief om een schaatsbaar ijsvloertje te creëren.

In Bennekom is dat er niet van gekomen. En is het wachten op een volgende flitswinter. De vorst liet zich in het weekend niet zonder slag of sloot verdrijven. In de nacht naar zaterdag begon de dooiaanval met een dun laagje sneeuw. Het zag er zaterdagochtend prachtig uit. Al was het maar een centimetertje, her en der werden wel sleetjes gespot.

De zachte lucht was echter aan de winnende hand, zeker op iets grotere hoogte. Alle neerslag die overdag nog naar beneden kwam, viel als (mot)regen en niet meer als sneeuw. Maar nabij het aardoppervlak vroor het tot in de middag. Erger nog, de temperatuur van alle wegen lag tot het begin van de avond nog onder nul. Het resultaat was dus ijzel. Op heel wat plaatsen werd het gevaarlijk glad. In het hele land zijn bijna 500 ongelukken gemeld door de gladheid. IJzel is vrij moeilijk te bestrijden.

Strooizout kan niet goed z'n werk doen, zeker zo lang er weinig of geen verkeer rijdt. Het lijkt een duivels dilemma. Adviseren om de weg niet op te gaan, terwijl het verkeer er wel voor zorgt dat de gladheid beter wordt aangepakt en de wegen sneller veilig zijn. De volgende flitswinter dient zich alweer aan. Is het woensdag nog zacht, vanaf donderdag voert een noordwestelijke stroming koudere lucht aan. Buien krijgen in toenemende mate een winters karakter met vanaf de nacht naar vrijdag ook weer kans op (natte) sneeuwbuien.

Dit nogal gure weer houdt het hele weekend aan. Daarna brengt een hogedrukgebied de rust terug maar gaat de temperatuur verder naar beneden. Het kan licht en zeker als er sneeuw ligt matig gaan vriezen. De plaatselijke ijsmeters krijgen dus een herkansing.