• Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer

Openluchtbioscoop brengt jeugd en ouderen samen

VEENENDAAL Over het algemeen kijken duizenden voetbalfans de wedstrijden van het Nederlands Elftal op het reusachtige scherm, maar vrijdagavond konden Veenendalers er van genieten tijdens een openluchtbioscoop. In totaal 250 mensen genoten van de twee gedraaide films: ,,Eigenlijk is dit on-Veenendaals, maar we willen die houding doorbreken. Veenendaal moet bruisen en initiatief nemen."

 

Jeroen van der Veer

 

Sinds enkele maanden profileert de gemeente zich steeds nadrukkelijker en daaruit zijn al verschillende initiatieven ontstaan. Dat moest bij het Stationskwartier ook mogelijk zijn en daarom besloten Antoinette Kooistra en Lisanne Beijk de stoute schoenen aan te trekken en vanuit de gemeente de openluchtbioscoop op poten te zetten: ,,We zijn de afgelopen tijd veel met bewoners in gesprek gegaan. We kregen een hoop leuke reacties en daar gaan we zeker wat mee doen. Deze openluchtbioscoop is er één van", spreekt Kooistra trots.

 

Het idee werd breed omarmt en bij de eerste film van de avond, die om half acht begon, was het al gezellig druk. Ook de vriendinnen Erika, Paulien en Corina waren op het initiatief afgekomen. ,,Ik las op Facebook dat de film in de buitenlucht draaide en heb hun toen meegekregen", vertelt Erika, als ze haar vriendinnen aankijkt. Met een grote zonnebril op, vertelt ze dat ze blij is dat Veenendaal initiatief toont: ,,In het verleden gebeurde hier niet veel, maar ze maken het steeds leuker."

 

Om de avond te realiseren, werd er een samenwerking gezocht met Het Filmhuis. Zij waren direct enthousiast, bekent Henk Roor: ,,Dit soort initiatieven omarmen wij graag, want zo vaak gebeurt het niet dat de gemeente iets leuks organiseert", knipoogt hij. ,,Nee, even zonder gekheid. Het is mooi om de mensen hier samen te zien en wij leren er ook van. Wij willen straks zelf ook openluchtfilms draaien, maar dan met een beamer."

 

De initiatiefnemers zijn blij met de zomeravond, waarbij het Stationskwartier centraal staat. ,,In deze wijk is veel nieuwbouw en daar willen wij op inspelen. Er is hier veel ruimte om iets te organiseren en er is echt wel wat mogelijk", benadrukt Beijk. ,,Door veel met bewoners te communiceren, weet je wat leeft. Hierdoor kunnen wij bekijken wat we eraan kunnen doen. Dan kan een openluchtbioscoop zijn, maar ook bijvoorbeeld een bankje hier bij het grasveld. Het zit hem vaak in het kleine."

 

Waar om half acht Skyfall werd vertoond, was om kwart over tien de film Intouchables te bewonderen op het grote veld aan de Nijverheidslaan. De drie vriendinnen keken de eerste film aandachtig, waarbij een selfie natuurlijk niet ontbrak. ,,Prachtig om te zien dat jong én oud aanwezig is", aldus Kooistra, aan het begin van de filmavond. ,,Voor ons was het spannend of het publiek er op af zou komen, maar dit lijkt nu aan een geslaagde avond te zijn."

 

Donderdagavond kwam het nog met bakken uit de hemel, maar de bezoekers hadden vrijdag een heerlijke zomeravond. ,,Daar hebben we geluk mee", bekent Beijk. ,,We hebben hier gratis water voor de mensen en ook het popcorn kost niets. De drankjes moet je wel betalen, maar die prijs hebben we bewust laag gehouden."