• Aart Aalbers

Open huis bij Modelspoorwegclub

VEENENDAAL Liefhebbers van grote modelspoorbanen zijn op zaterdag 2 april tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom aan de Smalle Zijde 38b. Wie nog nooit het clubgebouw van de  Model Spoorwegclub Veenendaal e.o. heeft bezocht, zal versteld staan van de enorme hoeveelheid treinen en het geheel geautomatiseerde treinbeveiligingssysteem met wissels, spoorbomen,verlichting en niet te vergeten de werkelijk schitterend nagebouwde omgeving.

Aart Aalbers

 

Voorzitter Jan Hakvoort en secretaris Wim van Werken vertellen, al lopend langs de spooremplacementen en de ongeveer 500 tot 600 meter rails, honderduit over hun hobby. Een blikvanger is de lijn Arnhem - Utrecht met de op schaal 1:87 nagebouwde stations Driebergen/Zeist en Ede/Wageningen. Deze zogenaamde H0 baan is tot in detail nagebouwd. Zelfs een later aangebrachte gedenkplaat, de op een gebouw gespoten graffiti en de bossen bij de Ginkelse heide ontbreken niet.

Een aantal leden van de in 1984 opgerichte vereniging werkt momenteel aan een Duitse N baan. Deze baan is een fantasiebaan op schaal 1:160 en is gesitueerd langs de Moezel. Een gedeelte van de Duitse Moezel spoorlijn wordt de 'Kanonenbahn' genoemd en dit gedeelte is in het project geïntegreerd.

Niet elk lid heeft iets met de techniek van de treinen. Hakvoort: ,,Er zijn ook leden die graag huizen, stations of bossen ontwerpen en maken.'' Men start binnenkort met het nabouwen van de bergwanden rond de Moezel spoorlijn. Zelfs de druiventeelt langs de steile hellingen wordt op schaal nagebouwd. Ook hebben de leden onlangs voor een groep demente mannen op locatie een baan in elkaar gezet. Dankzij de medewerking van de Veense Model Spoorwegclub kunnen ook deze mannen een hobby uitoefenen.

Zaterdag betalen de bezoekers een kleine vergoeding voor hun bezoek. Volwassenen betalen 2,50 euro en kinderen tot 16 jaar 1,50.  Er zal ook gelegenheid zijn om modeltreinoccasions te kopen en verkopen. Voor de jeugd is er een kinderbaan. Wie zaterdag geen tijd heeft, is ook van harte welkom op de maandagavonden tussen 19.00 en 22.00 uur tijdens de ledenavond.

 

Voor info: www.modelspoor.nl