• Studio Sterkenburg

Op de fiets van Rome naar Veenendaal

VEENENDAAL Zonder uitgestippeld plan van Rome naar Veenendaal fietsen en daarmee zo veel mogelijk geld ophalen voor de Nierstichting. Je moet er een beetje gek voor zijn, zegt Erik van Engelenhoven en dat is de Veenendaler dan ook. Twee jaar geleden deed hij hetzelfde van Veenendaal naar Barcelona, maar deze keer wordt het serieuzer aangepakt. 

Jeroen van der Veer

Veel neemt de 24-jarige niet mee naar Rome. Op 5 mei heeft hij een fiets, staat de Veenendaler midden in Rome en moet 'ie maar zien hoe hij thuis komt. Zonder afgesproken slaapplekken en zonder eetdates. Tweeduizend kilometer op de fiets in veertien dagen tijd en dat allemaal omdat hij de Nierstichting een warm hart toedraagt. ,,Natuurlijk wordt het afzien, maar ik ga het doen. Mensen die de Nierstichting nodig hebben, kunnen ook niet zomaar stoppen. Dat ga ik dan ook niet doen en ik hoop twee weken na de start in Veenendaal aan te komen en een groot geldbedrag aan de Nierstichting te schenken."

 

GROTE MOND Eigenlijk is de bekende barman helemaal geen fanatieke sporter en toch sprong hij twee jaar geleden ook al eens op de fiets. Die tocht ging van Veenendaal naar Barcelona en daarmee haalde hij 1100 euro op. ,,Dat was heel impulsief en ik had geen voorbereiding. Ik kon daardoor ook geen acties op touw zetten om geld in te zamelen. Daar heb ik van geleerd en daarom maak ik het nu wereldkundig."

Ondanks dat nog nauwelijks iemand van zijn doel afweet, staat de teller al op zo'n zeshonderd euro. Zijn streefbedrag is vierduizend euro en hij twijfelt er niet aan of hij dat gaat halen. Zo is hij een vast gezicht in De Markt en als hij daar niet aan het werk is, drinkt hij er wel zijn biertje. ,,Ik spreek dus enorm veel mensen. Nu vertel ik het ze, maar straks zullen ze ook in de krant over mijn avontuur lezen. Daarnaast heb ik het al een keer gedaan. Hierdoor weten ze dat ik niet alleen een grote mond heb, maar het ook waar ga maken. Ik ga er dus wel vanuit dat we aan het bedrag komen."

 

GEEN SLAAPPLEKKEN Want wie denkt dat Van Engelenhoven van Rome naar Nederland gaat om te genieten, heeft het mis. ,,Absoluut niet zelfs. Ik sportte hiervoor vrijwel nooit en vind fietsen nou niet het allerleukste. Toch wilde ik iets speciaals doen voor een goed doel. Mijn oma overleed in 2005 aan de gevolgen van een nierziekte en niet zo heel lang geleden kreeg een kennis te maken met nierklachten. Dat raakte mij en daarom wil ik mij graag voor deze stichting inzetten."

Met de ludieke actie 'Kidney Journey' wil de twintiger geld inzamelen voor de Nierstichting en zo bijdragen aan een beter leven voor nierpatiënten. Ook hoopt hij tijdens zijn reis ook het een en ander te leren. ,,Doordat ik dit alleen doe, moet je wel contacten zoeken. Om te eten en om bijvoorbeeld te slapen. Ik moet dus echt gaan schooieren voor een slaapplek en anders wordt het in een hostel overnachten. Als ik dat doe, gaat dat van mijn eigen rekening af. Al het geld wat gedoneerd wordt, gaat namelijk echt naar het goede doel."

Zoals gezegd heeft Van Engelenhoven al ervaring met lang op de fiets zitten. Uit eigen ervaring weet hij dat het afzien wordt. ,,Tweeduizend kilometer is niet niks. Trouwens, ik zeg wel tweeduizend. In Spanje reed ik een keer verkeerd en dat zal nu ook wel gebeuren. Ik rij dus wel meer kilometers. Tja, ik snap wel dat mensen mij gek noemen", zegt hij lachend.

Meer informatie lezen of geld doneren? Dat kan op www.actie.nierstichting.nl/kidneyjourney_1