• BK

Ook in Veenendaal krijgen bestuurders bedreigingen

VEENENDAAL De vereniging van wethouders heeft laten weten dat één op de vier wethouders wel eens te maken krijgen met bedreigingen, van fysieke of verbale aard. Ook in Veenendaal krijgen bestuurders te maken met bedreigingen, aldus een woordvoerder van het college.

De vereniging vraagt om snelrecht van degenen die wethouders bedreigen. In het vragenuurtje in de Tweede Kamer is daar deze week aandacht voor gevraagd, waarbij de betrokken minister zei dat snelrecht ook zijn beperkingen heeft, bijvoorbeeld qua duur van een eventuele straf. Niet alle bestuurders doen aangifte van een bedreiging, vanwege bijvoorbeeld ongewenste publiciteit.

,,Collegeleden realiseren zich dat ze in een publieke functie werken en dat hun werk daarmee vaak onder een vergrootglas ligt. Dat mag, ze zijn als volksvertegenwoordiger aanspreekbaar op hun rol'', reageert de Veenendaalse collegewoordvoerder. ,,Eerder dit jaar zei de burgemeester dat je als bestuurder soms een ´dikke huid´ moet hebben. Tegelijk is er wel een grens verbonden aan de aard en toon van de opmerkingen die zij krijgen. Soms wordt die grens overschreden. In dat geval zullen we daar als gemeente werk van maken, zoals recent ook is gebeurd. Toen is aangifte gedaan door de burgemeester en wethouder Hollander. Vervolgens heeft ook de rechter een grens getrokken en is tot veroordeling overgegaan."