• Jeroen van der Veer

'Ook artsen worden ziek'

VEENENDAAL Na een afwezigheid van twee jaar, is huisarts Bart de Jong weer werkzaam in zijn eigen praktijk. Al 31 jaar doet hij dit met veel plezier, alleen een ernstige ziekte hield hem twee jaar van het werk. Na zijn afwezigheid bouwde hij rustig op in Ederveen en is hij nu krachtiger dan ooit om zijn eigen praktijk weer te runnen. ,,Mensen helpen, dat is toch wat ik het liefst doe. Daarnaast doet het mij goed de mensen weer te ontmoeten met wie ik een relatie heb opgebouwd."

Jeroen van der Veer

 

Huisarts De Jong merkte ruim twee jaar geleden dat hij steeds erg moe was, hij hartkloppingen kreeg bij de trap oplopen en zelfs in een depressie raakte. Ondanks dat hij de klachten eerst ontkende, werd duidelijk dat er hulp gezocht moest worden. ,,Maar ik ontkende dat ik iets zou kunnen hebben en bleef drie maanden met klachten lopen. Ik was huisarts en moest mensen helpen, in plaats van artsen mij. Ik bleef dus doorgaan." Er was geen ontkomen meer aan en De Jong bezocht zelf een internist. Die ontdekte dat er iets fout zat in zijn bijnier. ,,Een plekje van enkele millimeters zorgde ervoor dat ik niet meer kon functioneren."

EDERVEEN Het bleek een ernstige bijnierschorsinsufficiëntie, waarbij zijn bijnier geen cortisol meer aanmaakte. ,,Er zat geen meetbare concentratie cortisol meer in mijn bloed.'' In het regioziekenhuis  werd hij door endocrinoloog Jeroen van Wijk uitstekend geholpen en kon het proces gestart worden. Behandelingen volgden, waarna De Jong langzaam weer de oude werd. Toch keerde hij niet direct terug naar zijn eigen praktijk. ,,Ik moest rustig aan opbouwen", blikt de 58-jarige terug. ,,In Ederveen heb ik gewerkt aan re-integratie en sinds januari zit ik weer op de Prins Bernhardlaan."

RESPECT,,Ik heb veel respect voor de patiënten die mijn praktijk in die periode zijn trouw gebleven", wil De Jong zeggen. ,,Voor hen ben ik sterker teruggekomen. Dit werk doe ik 31 jaar en met hen heb ik een band opgebouwd. Daarom ben ik ook blij dat de samenwerking verder kan gaan."

Door de les die hij door zijn ziekte heeft geleerd, denkt de arts nog meer bagage te hebben gestopt in zijn rugzak. ,,In de afgelopen jaren zijn wij als artsen veel opener naar onze patiënten. Vroeger was het not done om iets over jezelf te vertellen en nu vindt men dat toch waardevol. Je maakt verbinding met de ander door iets van jezelf te vertellen."

WIJZE LES Wat ook veranderd is, is dat mensen steeds vaker op internet kijken wat ze hebben. Dat heeft ook zo zijn keerzijde, wil De Jong  benadrukken. ,,Als je als patiënt een symptoom, bijvoorbeeld moeheid, intypt bij Google, krijg je zoveel hits dat je door de bomen het bos vaak niet meer ziet. Zoeken is goed, maar overleg met een arts nog beter. Daarom adviseer ik iedereen met klachten naar de huisarts te gaan. Ik ben daarvan het levende voorbeeld. Zelf dacht ik ook dat het niets was. Tja, een wijze les, zullen we maar zeggen."