• Museum Veenendaal
  • Museum Veenendaal

Ontmoet Gilbert in Museum Veenendaal

VEENENDAAL Onder het overkoepelend thema 'Veenendaal ontmoet Gilbert' verzorgt Museum Veenendaal dit jaar een aantal tentoonstellingen die telkens een andere invalshoek hebben. De eerste tentoonstelling, Gilbert van Schoonbeke in de 16e eeuw, is vanaf zaterdag 19 januari tot en met zaterdag 27 april te zien.

Veenendaal heeft het jaar 2019 uitgeroepen tot Gilbertjaar. De expositie belicht de rol die de succesvolle ondernemer uit Antwerpen had bij het ontstaan van Veenendaal en schept een beeld van het leven in de 16e eeuw.

TURF Gilbert was in Antwerpen een van de meest succesvolle ondernemers tijdens de Gouden Eeuw van de zuidelijke Nederlanden. Hij kwam rond 1550 naar de omgeving van Veenendaal om op zoek te gaan naar turf. Deze brandstof had hij onder andere nodig voor de productie van bakstenen voor zijn vele bouwprojecten. Hierdoor ontwikkelde Veenendaal zich als veenkolonie. Hij stierf op jonge leeftijd. 

PRONKSTUK ,,Voor deze tentoonstelling hebben bijzondere objecten uit Vlaams kunstbezit de reis naar Veenendaal gemaakt. Zo is een portret van Gilbert van Schoonbeke te bewonderen, dat ter gelegenheid van zijn huwelijk in 1544 werd gemaakt. Dit pronkstuk van de expositie wordt getoond in een sfeervol decor. Zo is er een eettafel gedekt met onder meer een collectie tin. Hierdoor krijgt de bezoeker een inkijkje in een 16e eeuws interieur", aldus het museum. Het wanddecor is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Militair Museum.

PAPKOMMEN Daarnaast wordt een aantal objecten uit de topstukkencollectie van Vlaanderen tentoongesteld, zoals papkommen uit het Maagdenhuis in Antwerpen. ,,Met deze objecten kan Museum Veenendaal voor het eerst in zijn geschiedenis de bezoeker laten genieten van internationale bruiklenen."

UITDAGEN Ook zijn er drie collectiestukken die de bezoeker volgens het museum uitdagen om na te denken over het werkelijke ontstaansjaar van Veenendaal en de rol die Gilbert hierbij heeft gespeeld. Dit zijn onder andere een replica van Het Boek Beschrijvinge van alle de Nederlande en een Delfts blauw herdenkingsbord waarop Gilbert staat afgebeeld. 

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.museumveenendaal.nl.