• Aart Aalbers

'Onkruid uithalen is ook leuk'

VEENENDAAL Groei & Bloei bestaat in Veenendaal een halve eeuw en is daarmee een jonge afdeling aan de landelijke stam. Er zijn afdelingen die 135 jaar geleden werden opgericht. Het jubileum is gevierd met onder andere een tocht met vrijwilligers, zoals de keurmeesters van voortuinen, naar de Blauwe Kamer, langs de Rijn aan de voet van de Grebbeberg. Aan de Noorderkroon werd een Anna Paulownaboom geplant. De talrijke jaarlijkse activiteiten, zoals lezingen, workshops en cursussen, werden afgesloten met bloemschikken in de Cultuurfabriek, waarbij alle Veenendalers welkom waren en waarvoor als steeds veel animo bestaat.

Gerard van Wijk

Tweehonderd leden telt de lokale vereniging. Monique Lenoire is sinds de eeuwwisseling lid en de afgelopen vijf jaar tevens voorzitter. In de bestuurskamer van de Groenhof aan de Karel Fabritiusstraat, dat de vereniging deelt met het IVN, staat de tafel hoog opgestapeld met allerhande materiaal. Er moet nog het een en ander opgeruimd worden, deze avond is er nog een bestuursvergadering. Groei & Bloei is opgezet om mensen meer natuurbewust te maken. ,,De aanleg en opbouw van een tuin en het onderhoud, de hoogte van de verschillende planten, rekening houden met zon en schaduw. In de loop van de tijd is het meer een tuinvriendenclub geworden en daarbij is educatie een belangrijk element."

Dat groen en gezondheid in elkaars verlengde liggen mag zo langzamerhand als bekend worden verondersteld. We hoeven daarvoor niet ver van huis te gaan. Dat de klimaatonderhandelaars het recent in Parijs eens werden over het afbouwen van de uitstoot van broeikasgassen is mooi. Maar als het gaat over het groen in de eigen leefomgeving is er nog veel onkunde, merkt Lenoire. Dat bleek bijvoorbeeld ook in de nieuwbouwwijk Veenendaal-Oost, waar geprobeerd wordt de bewoners met woord en daad bij te staan bij het creëren van groen. Dat lukt niet in alle gevallen, een geheel betegelde onderhoudsvrije ruimte voor of achter het huis blijft voor sommigen kennelijk een na te streven ideaal.

KRINGLOOP De activiteit waarmee het jubileumjaar werd afgesloten, het bloemschikken, is belangrijk. ,,Daar is door de jaren heen heel veel belangstelling voor. Zowel voor beginners als gevorderden, en dan hebben we ook nog een hobbygroep." Lenoire is door deze activiteit zelf bij Groei & Bloei betrokken geraakt. ,,Op een bepaald moment hadden ze bestuursleden nodig en ik had meer vrije tijd, dus een plus een is twee." De voorzitter is geboren in het Zuid-Limburgse Voerendaal en woont nu 25 jaar in Veenendaal. ,,Ik vind het promoten van meer groen, ook in je eigen tuin, belangrijk. Op deze manier krijg je een grotere groene gemeenschap. Groen is van belang voor de waterafvoer, hoe meer steen hoe slechter het afloopt. Maar ook voor vogels, bijen en insecten, het is een kringloop. En uiteraard is het ook belangrijk voor mensen. Het gaat om een gezonde leefomgeving en ook om beleving. Dat proberen we door het jaar heen op allerlei manieren duidelijk te maken. En we hebben ieder jaar de nationale tuinweek: steen eruit, plant erin."

VOLDOENING ,,Ik ken iemand die altijd op een flat had gewoond. Die kreeg een huis op de begane grond en ging aan de slag. Stenen eruit, er werd een echte tuin van gemaakt. Ik ben nu veel blijer in huis, vertelde ze mij. Je krijgt extra leefruimte." Lenoire is met het tuinvirus behept. ,,Velen denken dat het ontzettend veel werk is, maar met één dag per week kom je een heel eind. Van zaadje tot plant in de tuin, dat geeft voldoening. Onkruid uithalen vind ik trouwens ook leuk."