• Aart Aalbers

Onduidelijk welke schade gratis parkeren aanricht

VEENENDAAL Ook na de behandeling van een spoedprocedure bij de rechtbank Rotterdam is het onduidelijk welke financiële schade de eigenaren van particuliere parkeergarages in Veenendaal hebben van het op zaterdagen gratis parkeren in gemeentelijke parkeergarages. Eerder heeft de raad daarnaar gevraagd en aanvankelijk werd toegezegd dat deze gegevens op tafel zouden komen, maar later werd dit aanbod ingetrokken vanwege de concurrentiegevoeligheid.

Gerard van Wijk

Vanaf november 2015 kan op zaterdagen in de drie gemeentelijke parkeergarages gratis worden geparkeerd. De raad besloot tot deze proef, die tot 1 januari dit jaar zou duren, om na jaren van economische crisis de gang in het centrum er weer in te krijgen. Eind vorig jaar zou er een evaluatie zijn. Door de val van het college is er vertraging gekomen in de afwikkeling. Daardoor is de proef met een half jaar verlengd. De eigenaar van de twee garages van Q-Park ging dit te ver en hij spande een spoedprocedure aan. Verwacht wordt dat de uitspraak over enige weken volgt.

Volgens Q-Park komen de extra bezoekers aan het centrum niet door het gratis parkeren. Volgens de gemeente is het een combinatie van factoren, waarbij de oplevende economie een rol speelt, maar ook het aanbod aan consumenten om gratis te parkeren. Zoals gebruikelijk stelde de rechter een vorm van mediation voor. In de twee garages van Q-Park zou gratis geparkeerd kunnen worden op zaterdagen en dat zou dan door de gemeente gecompenseerd kunnen worden. Het is niet duidelijk of de gemeente hierop in gaat.