• ANP Foto

Onderzoek naar straatintimidatie in Veenendaal

VEENENDAAL Er komt een onderzoek naar hoeverre er in Veenendaal sprake is van straatintimidatie. Daartoe besloot de gemeenteraad donderdagavond in de laatste raadsvergadering van het afgelopen jaar. Met name in de grote steden in het westen van het land komt deze vorm van intimidatie veelvuldig voor. Hierbij worden met name vrouwen de dupe van storend en ronduit seksistisch gedrag. In Rotterdam is hiervoor recent door de rechter voor het eerst een boete opgelegd.

Gerard van Wijk

Volgens VVD, SP, SGP en PvdA, die een motie indienden die unaniem werd aangenomen, komt straatintimidatie in steeds meer gemeenten op de (politieke) agenda. Daarnaast blijkt uit gesprekken op straat met Veenendalers dat het ook in Veenendaal voorkomt.

OMVANG ,,Straatintimidatie heeft naast de impact op slachtoffers zelf, ook negatieve gevolgen voor omstanders." De omvang van het probleem is nog niet duidelijk. ,,Er zijn geen cijfers over", zegt burgemeester Piet Zoon. De algemene plaatselijke verordening (APV) geeft de mogelijkheid tot een verbod op straatintimidatie. Het college is gevraagd de raad in de tweede helft van 2019 van de bevindingen op de hoogte te stellen.