Onderzoek brengt nog weinig licht in affaire zoekgeraakte juwelen

VEENENDAAL In de zaak van de door jongens gevonden juwelen, die vervolgens of bij de politie of bij de gemeente zijn zoekgeraakt, is voorlopig nog geen sprake van een slotakkoord. Het bedrijfsrecherchebureau Hoffmann heeft op verzoek van de gemeente proberen uit te zoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd en waar het fout is gegaan. De gang van zaken met gevonden en verloren voorwerpen op het gemeentehuis is inmiddels aangepast. Maar het raadslid Jaap Pottjewijd is nog niet tevreden en gaat vervolgvragen stellen.

Gerard van Wijk

Op 19 maart 2016 vonden twee jongens in de vijver van een park in Veenendaal een plastic tas met sieraden, die ze hebben ingeleverd bij de politie. Het vermoeden bestond dat de sieraden afkomstig waren van diefstal. Ruim een jaar na de afgifte van de sieraden bij de politie kwamen de vinders vragen of de sieraden al waren opgehaald. Volgens de politie waren ze overgedragen aan de gemeente. De gemeente bleek ze echter niet te hebben en ook niet te hebben geregistreerd. De vraag bleef waar ze waren gebleven. Inmiddels zouden de jongens de rechtmatige eigenaar van de sieraden zijn geworden.

GEEN BEWIJS Volgens onderzoekers van Hoffmann is ,,wel duidelijk geworden dat het verkeerd is gegaan bij de geïmproviseerde samenwerking tussen de gemeente Veenendaal en de politie. De politie beweert dat de sieraden uit de juwelenvondst in de dropbox zijn meegegeven aan de bode van de gemeente. Enig hard bewijs hiervan is niet aanwezig buiten het gegeven dat een politieambtenaar dit zo heeft geregistreerd in het politiesysteem. De gemeente beweert dat de sieraden nooit op het gemeentehuis zijn geweest omdat deze niet staan geregistreerd in het systeem voor verloren en gevonden voorwerpen." De volgende fase in het onderzoek is een nader onderzoek door de politie. Alle betrokkenen zitten met de kwestie in hun maag.

MISCOMMUNICATIE Volgens Hoffmann valt het op dat de geïmproviseerde samenwerking tussen de politie en de gemeente veel ruimte liet voor interpretatie en miscommunicatie. ,,Wellicht resulteerde dit in het verloren gaan van de juwelenvondst." Ook na het besluit om te stoppen met de geïmproviseerde samenwerking zijn er alsnog tegen de nieuwe afspraken in gevonden voorwerpen afkomstig uit een onderzoek afgegeven bij de gemeente. De ouders van de vinders zijn gefrustreerd omdat de politie weinig tot niets loslaat over het voorval en de tegenwerking van de gemeente. ,,In de beleving van de ouders was de gemeente arrogant in haar communicatie en niet behulpzaam gedurende het proces."

MAATREGELEN Eén van de door Hoffmann aanbevolen verbeteringen, het aanbrengen van een camera bij de balie van gevonden en verloren voorwerpen, wordt ,,gelet op de proportionaliteit" door de gemeente niet overgenomen. Wel heeft de gemeente besloten om zodra er contant geld of een voorwerp met zichtbare waarde (sieraden, horloges) wordt aangeboden altijd een tweede medewerker van de betreffende afdeling te laten meekijken. Ook is besloten om een ruimte in de kelder van het gemeentehuis alleen toegankelijk te maken voor deze medewerkers ,,zodat hier grotere voorwerpen bewaard kunnen worden."