• Rineke Sloetjes

Ondernemers positief over eerste koopzondag

VEENENDAAL ,,De ondernemers die open waren zijn alleen maar positief. Er waren er met een enorme omzet, meer dan over een hele vrijdag. Sommigen moesten tussentijds bellen voor extra personeel. Er waren uiteraard ook ondernemers die minder omzet gedraaid hebben, maar de eerste koopzondag in Veenendaal is in het algemeen door ondernemers ervaren als een groot succes." Dat zegt Annelies van Rooijen, voorzitter van Winkelstad Veenendaal.

Gerard van Wijk

Een totaal beeld van de omzet moet nog geïnventariseerd worden. Er wordt bij gezegd dat het de eerste keer was en dat het nog moet wennen. Bij wijze van proef heeft de raad besloten dat er zes koopzondagen per jaar mogen worden gehouden, gekoppeld aan een evenement. Dat was ditmaal onder andere de presentatie van het nieuwe culturele seizoen.

,,In eerste instantie was ik enigszins cynisch", laat Van Rooijen weten. ,,Bij de koppeling van de koopzondag aan een evenement kan het evenement leidend zijn. Maar het heeft dus goed uitgepakt. We hadden ook geluk met het fraaie weer, al met al een succesvolle zondag." Promotie Veenendaal heeft zowel de bezoekers als de ondernemers geënquêteerd. Het resultaat hiervan wordt later gepresenteerd. Wat Rineke Sloetjes van Promotie Veenendaal met name opvalt is de bereidwilligheid van alle betrokken instanties, zoals onder meer de ondernemers en de pandeigenaren, om de koopzondag 'goed in de markt te zetten' en de stappen die daarvoor nodig zijn om tot meer samenwerking te komen. Die mening wordt door Van Rooijen onderschreven.

,,We hebben op de wekelijkse collegevergadering even stilgestaan bij de eerste koopzondag in Veenendaal", zegt wethouder Arianne Hollander. ,,Maar ook niet meer dan dat, meer valt er formeel ook niet van te zeggen. En het was sowieso mooi weer." Wethouder Frits Beckerman vult aan dat hij het gebaar van de Hervormde Kerk ('Wij zijn iedere zondag open') van lef vindt getuigen. ,,Een stap voorwaarts." De volgende koopzondag is zondag 18 december.

Label:

Koopzondag