• Lex van Lieshout ANP

Ombouw voormalige textielfabriek duurt lang

VEENENDAAL De ombouw van de voormalige Paul Hey-fabriek (PHV) naar een pand dat geschikt is voor bewoning kent inmiddels een lange voorgeschiedenis. Het is een puzzel, laat wethouder Engbert Stroobosscher weten. ,,Het is een karakteristiek pand. Er is onderzoek verricht om de mogelijkheden af te tasten. We zijn druk bezig om er een acceptabel plan voor de omgeving van te maken. Maar het heeft tijd nodig."

Gerard van Wijk

TEXTIELHISTORIE Als gevolg van de vertraging boekt de gemeente vanwege oplopende beheerskosten 60.000 euro af. Aanvankelijk wilde het toenmalige college de PHV slopen. Dat gaf precies tien jaar geleden rumoer in de gemeenteraad, waar met name GroenLinks en ChristenUnie zich sterk maakten voor behoud van de fabriek. De PHV werd gezien als onderdeel van de lokale textielhistorie. Er was in Veenendaal al te veel industrieel erfgoed gesloopt, vond een raadsmeerderheid.

GROSSIERDERIJ Enkele kunstenaars hebben door de jaren heen een atelier in de fabriek gehad. Wethouder Marco Verloop zei eerder dat aankoop van het complex tien jaar geleden financieel niet mogelijk was. De tijden zijn veranderd. Ombouw en geschikt maken voor woningen staat nu op de agenda. De PHV was een grossierderij in bovenkleding en er werd gebreide bovenkleding gefabriceerd. Later verhuisde het bedrijf naar Culemborg, waar de familie ook een bedrijf had.