• Politie

OM eist 4,3 miljoen euro van mannen die hennep teelden in Veenendaal

VEENENDAAL Het Openbaar Ministerie eist ruim 4,3 miljoen euro van vijf mannen die in maart dit jaar veroordeeld werden voor betrokkenheid bij de teelt van hennep. Ook het geld wat ze in Veenendaal verdienden aan hun kwekerij moeten ze terugbetalen.

Het OM komt tot dit bedrag door de jarenlange criminele verdiensten van het vijftal te berekenen. Van de leider van de bende vordert het OM ruim twee miljoen euro, terwijl het illegaal verkregen inkomen van de klusjesman van de groep op 3300 euro vastgesteld is. Dat bleek vandaag tijdens een zitting bij de rechtbank Midden-Nederland.

GROTE SOMMEN Bij het onderzoek naar de activiteiten van de vijf henneptelers werd duidelijk dat er grote sommen geld waren verdiend. Ruim dertig oogsten in zeven kwekerijen in Utrecht, Hilversum, Veenendaal, De Bilt en Schoonhoven leverden de criminelen in de periode 2012 tot 2015 volgens het OM ruim 4,3 miljoen euro op. Miljoenen die in de ontnemingzaak nu terug gevorderd worden. ,,Dat de criminele winsten inmiddels uitgegeven kunnen zijn, is niet van belang voor de hoogte van de vordering. Dat is voor rekening en risico van de veroordeelde", zo vertelt de officier.

Om een deel van de vordering veilig te stellen legde het OM eerder al beslag op onder andere boten, een jet ski, auto's, sieraden, spaarrekeningen en contant geld van de betrokkenen.

AFPAKKEN VAN VERMOGEN Het OM richt zich behalve op de strafrechtelijke kant van een zaak steeds vaker op het afpakken van crimineel verkregen vermogen. Misdaad mag immers niet lonen.,,Burgers die op een normale wijze aan hun inkomsten komen worden steeds vaker geconfronteerd met criminelen die dat niet doen en toch ongestoord kunnen genieten van hun bezit. Dit heeft een ondermijnend effect op de samenleving", aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet op 25 oktober uitspraak.