• Gerwin Veltman (rechts) en Hans van Walsem organiseren laagdrempelig oldtimerfestival in Veenendaal.

    Aart Aalbers

Oldtimerfestival 2.0 in de maak

VEENENDAAL De organisatoren van het 1e Veense Oldtimerfestival kregen zoveel complimenten dat ze deze winter een tweede editie in de steigers hebben gezet. Op zaterdag 16 juni 2018 zal vanaf 12.00 uur het evenemententerrein aan de Groeneveldselaan niet alleen vol staan met prachtige oude auto's maar ook met oude bromfietsen, tractoren, brandweerauto's en motoren van motorclub De Kraats uit Ede. In de ochtenduren worden toerritten gereden met als tussenstop of eindpunt het evenemententerrein.

Aart Aalbers

Gerwin Veltman en Hans van Walsem hebben er duidelijk zin in. ,,Vorig jaar kregen we maar liefst 2.000 bezoekers te verwerken en stonden er zo'n 350 voertuigen op het terrein." Dit jaar willen de mannen, die het festival samen met Bert Kuijer en Dennis van der Horst organiseren, nog groter uitpakken. Van Walsem was het opgevallen dat veel mensen een oude bromfiets, auto, tractor of soms zelfs een vrachtwagen of brandweerwagen bezitten. ,,Ze moeten vaak ver gaan om als oldtimerliefhebbers samen te komen. We organiseren voor hen een laagdrempelig gratis evenement en willen dat graag de komende jaren nog iets verder uitbouwen. Het was vorig jaar echt een 'ons kent ons' sfeertje."

MEGASCHERM Eigenaren van een bromfiets kunnen zich op 16 juni melden bij het bromfietsmuseum van Cees Rijksen aan de Zuidelijke Meentsteeg 5 in Achterberg. Van hieruit rijden ze in groepsverband naar het evenemententerrein. Veltman: ,,We zijn bezig om dit jaar een megascherm te laten plaatsen zodat de bezoekers de start van Le Mans met de optocht van klassieke auto's kunnen zien. Na afloop van ons festival gebruikt Marco Stuivenberg het scherm om 's avonds op dezelfde locatie een drive in bioscoop te organiseren."

De mannen, die zelf ook allen de beschikking hebben over een oldtimer, hebben er zichtbaar plezier in. ,,Al vele tientallen hebben zich ingeschreven voor de drie uur durende toertocht met klassieke auto's. De start is nabij de Scheepjeshof in het centrum van Veenendaal, zodat men ook daar de auto's kan bekijken. De eerste klassiekers komen rond het middaguur het evenemententerrein oprijden." Ook de tractoren rijden eerst met de Grebbetrekkers een toertocht door de omgeving. Zij verzamelen tussen 08.00 en 09.30 uur op het voormalige Belcompany terrein op de hoek Wageningselaan. Hun eindpunt is ook het festivalterrein.

BRANDWEERWAGENS Veltman: ,,We zijn er trots op zoals het vorig jaar is uitgepakt. Iedereen was enthousiast. De reacties waren positief en daarom zijn we doorgegaan. We doen dit alle vier uit pure liefhebberij voor oldtimers. Ik wil nog graag een oproep doen. Wie neemt deel aan toerrit met oude brandweerwagens?"

INFO Over de nevenevenementen, parkeren en de pendeldienst tussen centrum en evenemententerrein is te lezen op www.oldtimerveenendaal.nl.