• Aart Aalbers

NVWA: Tijgermug uit Veenendaal verdwenen

VEENENDAAL De tijgermug lijkt uit Veenendaal verdwenen, zo laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. Dit jaar zijn in Veenendaal nog geen tijgermuggen in de geplaatste muggenvallen aangetroffen. Woensdag zijn de muggenvallen voor de laatste keer leeggehaald en tevens opgehaald omdat het muggenseizoen is afgelopen.

Volgens Lex Benden van het NVWA is de bestrijding mede succesvol verlopen dankzij de Veense bevolking. ,,De inwoners van het gebied hebben goed meegewerkt door emmers op de kop te zetten en geen water in schaaltjes te laten staan waardoor voorplanting van de mug bemoeilijkt wordt. Een schaaltje water is namelijk een goede broedplaats voor muggen."

DRAGONDER-NOORD De tijgermug werd voor het eerst in augustus 2016 in de wijk Dragonder-Noord in Veenendaal aangetroffen. Een aantal bewoners van de Dragonderwijk maar ook enkele tuineigenaren ver daar buiten,welke toestonden dat de NVWA een muggenval in hun tuin plaatste, kregen deze week een bedankbrief met een bijgevoegde attentie voor het wekelijks betreden van het erf en de geleverde elektriciteit. De NVWA heeft nog niet besloten of er volgend jaar, wellicht op kleinere schaal, preventief onderzoek wordt gedaan in Veenendaal. Benden: ,,Als we dat zouden gaan doen is dat puur uit voorzorg."