• Muggenval in Veenendaal tijgermug

    Aart Aalbers

NVWA onderzoekt larven tijgermug

VEENENDAAL  Het muggenseizoen is weer begonnen. In Veenendaal zijn op 28 plaatsen vallen geplaatst om muggen te vangen. De reden hiervoor is dat vorig jaar de Aziatische tijgermug  in Dragonder-Noord is aangetroffen. Deze mug kan gevaarlijke ziekten als knokkelkoorts veroorzaken.

Aart Aalbers

Veenendaal staat nog steeds op het verdachte lijstje bij de Nederlandsche Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA). Onlangs is op een aantal plaatsen in Dragonder-Noord in vijvers, bloempotten en emmers gezocht naar muggenlarven. Deze zijn afgegeven bij een laboratorium om te onderzoeken of het larven van de Aziatische Tijgermug betreft.

Tjitte Mastenbroek van NVWA: ,,Als blijkt dat de larven alleen van inheemse muggen afkomstig zijn, dan zal over enkele weken nog eenmaal een test worden gedaan. Mocht die test weer geen Aziatische tijgermuggen opleveren, dan is het gebied klaar van nabehandeling."

VALLEN Ook zijn uit voorzorg op 28 locaties in Veenendaal vallen geplaatst. In de val zit een kleine ventilator die lucht aanzuigt. Muggen zijn niet in staat om terug te vliegen en worden in een vangnet gezogen. Elke week worden de vangnetjes door medewerkers van de NVWA geleegd en de inhoud afgegeven bij het laboratorium.  De vallen zijn grotendeels geplaatst in de Dragonderwijk.

Ook staan er enkele op zo'n twee kilometer afstand van de oorspronkelijke haard om te bezien of de mug zich misschien langs vijvers of bosschages heeft verplaatst. Zo staat er onder meert een val bij een woning aan de Kanaalweg en ook in de omgeving van de Rondweg-West/Munnikenweg. Mastenbroek: ,,We laten de vallen het gehele jaar staan om zeker te zijn dat de mug is uitgeroeid."