Nieuwe moskee krijgt moderne uitstraling

VEENENDAAL De vlakbij De Rozenbottel te bouwen nieuwe moskee Nasser krijgt een moderne uitstraling. Dat konden de in groten getale opgekomen bewoners van het Stationskwartier zelf op een foto zien tijdens de maandagavond door de gemeente gehouden informatiebijeenkomst.

Gerard van Wijk

Het betrof een foto van een elders in het land door dezelfde architect gebouwde moskee. Niet iederen is gelukkig met de komst van een moskee naar het her te ontwikkelen deelgebied B, toepasselijk het Pionierskwartier genoemd. Dat was te voorspellen. Maar op de plek waar de moskee nu al 35 jaar is gevestigd, in een voormalige sigarenfabriek aan de Heuvel, ontstaan met regelmaat verkeers- en parkeerproblemen. Met name op de vrijdagmiddag wanneer zo'n vijfhonderd moskeegangers zich melden.

Er moest dus een alternatieve locatie worden gevonden. De gemeente is op zoek gegaan en uiteindelijk in het Stationskwartier terecht gekomen. Daar kan het moskeebestuur zich in vinden. Zij heeft een ruimte van circa 2000 vierkante meter nodig voor een gebouw, waarvoor de 640 leden (gezinnen) zelf geld inzamelen, alsmede voldoende parkeerruimte. De moskee staat midden in de samenleving, wil het bestuur maar zeggen. ,,Wij zijn van mening dat in een tijd waarin iedereen van alles over islam en moslims vindt, ook de moskee als vertegenwoordiger van de moslimgemeenschap haar stem moet laten horen en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid dient te nemen."

Dat is allemaal tot daar aan toe, maar een jongeman blijft het moeilijk vinden, een moskee in zijn wijk. ,,Ik heb hier in de buurt net een huis gekocht. Ik zal zelf niet zo veel last krijgen van de moskee, maar het geeft wel waardevermindering van de wijk", meent hij. ,,Waarom niet in een ander deel van de wijk, daar is meer ruimte en geen woningbouw", zegt een ander. Omdat de gemeente daar geen eigenaar van de grond is, zegt de man van de gemeente. ,,Er zijn zat mogelijkheden", zegt een derde. Maar die blijken er in de praktijk niet te zijn.

Het organisch ontwikkelen van de wijk, samen met de bewoners, begint volgend jaar, na de sloop van de Veenendaalhal en de laagbouw van De Rozenbottel. Voor pakweg twee ton is het al mogelijk een huis naar eigen inzicht te bouwen.