• Een van de beren in Ouwehands Dierenpark.

    Rob Doolaard

Nieuwe directeur voor berencentrum Ouwehands Dierenpark

RHENEN Annemarie Weegenaar is per 10 november begonnen als nieuwe directeur van stichting Bears in Mind in Rhenen. Scheidend directeur José Kok werkt nu als Manager Zoölogie, Onderzoek & Educatie voor Ouwehands Dierenpark Rhenen.

Dat meldde de stichting maandag. ,,Na 17 jaar in Azië actief te zijn geweest, is Annemarie Weegenaar onlangs naar Nederland teruggekeerd. Haar passie voor beren begon met een gedragsstudie van ijsberen en in Indonesië en Maleisië heeft zij gewerkt met Maleisische beren. De afgelopen 10 jaar is zij actief geweest voor Animals Asia, de door Jill Robinson in 1998 opgerichte dierenwelzijnsorganisatie. In Vietnam stuurde zij een team aan dat direct betrokken was bij de opvang en rehabilitatie van zwaar getraumatiseerde beren, die bevrijd waren uit de verschrikkelijke beerboerderijen, waar (Aziatische zwarte) beren omwille van hun gal in kleine kooien zitten opgesloten. Hun gal wordt afgetapt, voor gebruik in Traditionele Medicijnen", aldus woordvoerder Bert de Smidt.

Weegenaar: ,,Het Berenbos en de overige projecten van Bears in Mind zijn erg inspirerend en ik verheug mij erop om samen met een ervaren en enthousiast team beren in het wild te beschermen en in nood te helpen", zegt de kersverse directeur.

Bears in Mind is de beheerder van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen, een semi-natuurlijk opvangcentrum voor mishandelde en getraumatiseerde beren.