• Een illustratie van het winnende plan.

    Björn Bracke
  • Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal

'Omgeving' wint eerste Veenendaalse Architectuurprijs met De Turfweide

VEENENDAAL In gebouw Spectrum is vrijdagavond de eerste Veenendaalse Architectuurprijs 'De Gilbert' uitgereikt aan bureau Omgeving met het winnende plan De Turfweide. Het plan werd door de jury verkozen tot meest aansprekend en innovatief landschapsplan voor het gebiedsgedeelte aan de Slaperdijk.

De circa 150 aanwezigen zagen op het scherm vijf ontwerpen voorbijkomen. Elk plan werd toegelicht door de betreffende bureau representanten. Wethouder Engbert Stroobosscher reikte later op de avond de prijs uit.

TURFWEIDE Het gebied wordt in dit plan gereserveerd voor natuur en historie. De bezoekers krijgen vanaf de Slaperdijk, waar een verbreding wordt voorzien als wandelpromenade, 'een uniek zicht' op het landschapsmonument. Centraal in het gebied wordt namelijk een kijkhut geplaatst, een verwijzing naar de oude gestapelde 'turfbergen'. Vanuit de hut willen de inzenders de bezoeker zo een uniek zicht op de turfweide gaan bieden. Volgens de jury heeft deze koepel de potentie om een beeldmerk van Veenendaal te worden.

TWEEJAARLIJKS De Stichting Gilbertjaar 2019 Veenendaal besloot eerder dit jaar een projectprijsvraag uit te schrijven onder daartoe vooraf geselecteerde landschapsbureaus om daarmee ook de band en cultuurhistorische context met 'Antwerpen' en 'Gilbert van Schoonbeke' verder gestalte te kunnen geven.

Stichting Architectuurcentrum Veenendaal organiseerde vervolgens - op de 'Dag van de Architectuur' - deze prijsuitreiking, en gaf dit gestalte door naast een bijdrage aan de winnaarscheque ook het bijpassende beeld behorende bij deze uitreiking te schenken. Doel van deze laatstgenoemde Stichting is om in de Veenendaalse samenleving belangstelling en kennis uit te dragen en te delen met betrekking tot de gebouwde en onbebouwde omgeving in Veenendaal.

De Gilbert Architectuurprijs zal een tweejaarlijks initiatief worden.

PLANNEN De beoordelingscommissie heeft haar selectie gemaakt onder voorzitterschap van Saskia Koppert, notaris in Veenendaal en voorzitter van de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal. Een expositie van alle inzendingen is nog tot 21 september te bewonderen in de Cultuurfabriek en online op www.gilbertjaar2019.nl.