• Joëlle Kelderman

Gemeentearchief worstelt zich deels naar boven

VEENENDAAL Het idee dateert van jaren geleden, maar er wordt nu toch echt aan gewerkt: een deel van het in de kelder van het Veenendaalse gemeentehuis gesitueerde gemeentearchief worstelt zich zogezegd naar boven. In een deel van de hal van het gemeentehuis wordt een nieuwe toegankelijke studiezaal ingericht. Januari moet een en ander gerealiseerd zijn. 

,,We hebben al sinds jaren een studiezaal in de kelder, maar deze plek is voor bezoekers slecht vindbaar en lastig toegankelijk. In de nieuwe studiezaal komen computers waarop bezoekers de digitale archieven kunnen bekijken. Er is een archiefmedewerker aanwezig die bezoekers helpt bij het onderzoek en stukken uit de kluis kan halen." Er zal ook ruimte voor groepen zijn, bijvoorbeeld voor schoolklassen die bij een archief een lesproject doen.

De studiezaal wordt gecompleteerd door een tentoonstellingsruimte. Hier zijn wisselende exposities te zien van foto´s en archiefstukken die het gemeentearchief bewaart. Op deze manier kan het archief tonen wat het allemaal in huis heeft en kunnen bezoekers aan het gemeentehuis zich op een eenvoudige manier een deel van de historie van Veenendaal eigen maken.