• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Opening welkom Veenendaal. Pieter Boot, Liesbeth Schöning, Cora van de Bovenkamp, Marieke Overduin, Ton Heerts en Natasja met de openingsscharen.

    Aart Aalbers

Nieuw wooncomplex Welkom geopend

VEENENDAAL Sinds enkele maanden kent Veenendaal aan de Vijftien Morgen een wel heel bijzondere woonvorm. Donderdag was de officiële opening en spraken we met de geboren en getogen Veenendaalse Cora van de Bovenkamp-Schuurman die de bedenker is van het 'wonen, leren, zorg en werken concept'.

Aart Aalbers

 

Het voormalige kantoorgebouw, dat bekend staat onder de naam Carrefour, is omgevormd naar een, ook voor Nederland, uniek privaat woonconcept. De 35-jarige Van de Bovenkamp had in Dordrecht een goede baan in de verhuur makelaardij. Totdat er in haar hoofd een plan rijpte om iets meer te doen dan alleen maar het verhuren van panden. Ze bedacht om een 'Appartementencomplex met een Plus' te gaan verhuren. Heel enthousiast: ,,Ik heb een team om mij heen geformeerd en we hebben samen een plan gemaakt. Dit lag in juni 2016 op tafel. In december kregen we van de investeerder en gemeente groen licht en in juni 2017 kwamen de eerste bewoners hier al wonen."

Het unieke aan het concept is dat de bewoners, die verschillende soorten van problemen hebben, een compleet ingericht appartement aangeboden krijgen. Daar blijft het niet bij volgens Van de Bovenkamp ,,We begeleiden hen ook op het gebied van financiën, zorg, onderwijs en werkgelegenheid." 'Welkom' heeft op al die terreinen kennis ingekocht, zoals bijvoorbeeld voor onderwijs het ROC A12.  In het gebouw zijn dan ook enkele leslokalen te vinden. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte waarin een restaurant is ondergebracht. De bewoners kunnen voor slechts € 2, 50 een gezonde warme maaltijd kopen.

 

GOED BEZIG De 81 appartementen, waarvan een groot deel eenpersoons, maar ook tweepersoons en enkele appartementen voor een klein gezin, zijn in korte tijd bijna allemaal verhuurd aan voornamelijk Veenendalers tussen de 18 en 60 jaar met een rugzak. De een kwam in problemen na een scheiding, de ander werd door financiële problemen dakloos, een enkeling was dakloos na een detentie en weer een ander kreeg te maken met lichamelijke problemen waarna financiële problemen volgden.De nieuwe bewoners moeten wel werken aan terugkeer in de maatschappij, dat is een vereiste. Het wonen in 'Welkom' is voor allen tijdelijk. Ze moeten cursussen of opleidingen volgen en stage gaan lopen om weer werk te vinden. De bewoners kunnen maximaal tussen de twee en vijf jaar in 'Welkom' blijven wonen. Van de Bovenkamp ziet al een kentering optreden bij veel bewoners. ,,Ik zie nu al een drang naar vooruitgang. Ze stralen uit: 'Ik ben nu goed bezig'. 

We spraken kort met Natasja (23) die enthousiast en vriendelijk de gasten loopt te bedienen. ,,Ik woon hier nu enkele maanden en heb geen diploma's. Door moeilijke privé-omstandigheden ben ik in de problemen geraakt. Ik doe nu via ROC A12 de opleiding Helpende Zorg. Heel blij ben ik dat Cora dit allemaal voor mij doet. Door dit ben ik alle ellende uit het verleden vergeten." 

MEER Bij Van de Bovenkamp smaakt het naar meer. Ze wil samen met Pieter Boot de onderhandelingen aan gaan met andere gemeentes die belangstelling voor het concept getoond hebben. Maar eerst geniet ze van de opening van Welkom Veenendaal. Samen met wethouder Marieke Overduin-Biesma knipt ze het prachtige oranje lint door dat sierlijk om grote delen van het pand zit. Van de Bovenkamp spreekt daarna kort de bewoners toe: ,,Ik ben ontzettend trots op jullie dat jullie de kans gepakt hebben om financieel gezond te worden en proberen om weer werk te krijgen."