• Aart Aalbers

Niet in ieder raadslid een welbehagen

VEENENDAAL De kerstboom in de raadszaal staat er bij de laatste raadsvergadering van het jaar, vlak voor kerst, in volle glorie bij. De kerstpakketten worden uitgedeeld en het (kerst)buffet in het restaurant op de bovenste etage van het gemeentehuis heeft ook gesmaakt. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om er een gezellige avond van te maken.

Gerard van Wijk

Maar niet in ieder raadslid bevindt zich een gevoel van welbehagen, passend bij deze dagen eind van het jaar. Op de agenda staat de bespreking van het formatieverslag en daarna de beëdiging van het nieuwe college. Nou ja, nieuw. Vier wethouders maakten deel uit van het college dat eind oktober viel. De nieuweling is Engbert Stroobosscher.

VEEL EMOTIE Het wordt gewoontegetrouw een raadsbijeenkomst met veel emotie. De nieuwe coalitie, waarin ProVeenendaal ingeruild is voor de ChristenUnie, probeert het rustig te houden. De opdracht was stabiliteit en coninuïteit en dat is gelukt, stelt de nieuwe CU-fractievoorzitter Dick Roodbeen tevreden vast. Na de laatste raadsverkiezingen, waarin zijn fractie met acht zetels veruit de grootste werd, liep het formatieschip voor wat de ChristenUnie betreft aan de grond.

Nu is het wel gelukt. Roodbeen heeft geturfd dat in de afgelopen 2,5 jaar in de oppositie toch aardig wat voorstellen van zijn fractie zijn aangenomen. De zogenaamde oppositiepartijen doen meer mee en dat blijft zo, het wordt geen 22 tegen 11 in de raad. ,,We stonden echt niet te trappelen om aan een nieuwe coalitie deel te nemen. Onze eerste reactie was: ze zoeken het maar uit." Maar de fractie heeft haar verantwoordelijkheid genomen.

KRITIEK De goed bezette publieke tribune wordt daarna gewaar dat niet iedere fractie zo opgewekt is over het formatieproces en de uitkomst. Er gaat nogal wat over de tafel. Kees Lochtenberg (Lokaal Veenendaal) vraagt zich af ,,wat we doen met deze poppenkast." Het lijkt er volgens hem op dat het weinig over de inhoud is gegaan. ,,U heeft getekend bij het kruisje en geen voorwaarden gesteld", zegt hij tot Roodbeen.

Ook Kees Oskam (GroenLinks) vraagt wat de ChristenUnie inbrengt in het college. ,,Bestuurlijke verantwoordelijkheid, daar hoeven geen cadeautjes bij", repliceert Roodbeen. Oskam stelt vast dat de ChristenUnie genoegen heeft genomen met de troostprijs.

VERDEELD Ieder college moet op argumenten de raad overtuigen, daar ligt het primaat, zegt Dylan Lochtenberg (VVD). De meningen blijven verdeeld. Albert Doelwijt (PvdA) vindt vier wethouders genoeg. Dat vond hij 2,5 jaar geleden ook al. GroenLinks en Coban (Denk) zijn het met hem eens. Doelwijt spreekt van een 'perfecte Houdini act'. Wat is inhoudelijk toegevoegd bij de entree van de ChristenUnie in het college? ,,Het gaat om geloofwaardigheid. Je neemt als college ontslag omdat je anders een motie van afkeuring aan je broek krijgt en komt vervolgens gewoon terug."

Coban vindt dat het college vooral het eigen belang dient. Volgens Martijn Beek (ProVeenendaal) zijn de inwoners van Veenendaal de echte verliezers. Kortom, de kerstgedachte was ver te zoeken.