• René Goossen

Nepleerlingen op CLV zijn betrapt; streep door realityserie

VEENENDAAL Op het Christelijk Lyceum in Veenendaal is flinke onrust ontstaan nu blijkt dat de schoolleiding heeft ingestemd met het inzetten van nepleerlingen voor een realityprogramma van RTL. De directie was op de hoogte, maar docenten, leerlingen en ouders wisten van niets. Nu de nepleerlingen zijn ontmaskerd, is besloten per direct te stoppen met de opnames. 

Jeroen van der Veer en Gerard van Wijk

In het kalenderjaar 2018 maakte de schoolleiding aan ouders en leerlingen bekend dat de school was benaderd door Vincent TV Producties. Zij maken onder andere de televisieprogramma's Mr. Frank Visser doet uitspraak en Steenrijk, Straatarm. Vincent TV Producties zou op het CLV een serie gaan maken over het leven op een middelbare school, een serie die de titel 'Klasse' zou krijgen. Hierbij is echter nooit verteld dat er nepleerlingen, waarvan er eentje zichzelf Paulo Bos noemde, werden ingezet op de school. 

GEHEIM BLIJVEN ,,Het komt er op neer dat er een soort realityserie gefilmd zou worden", zegt een ouder. ,,Ouders kregen bericht van de school, hetzelfde bericht als dat naar leerlingen is verstuurd. Hierin wordt echter niet duidelijk dat er nepleerlingen in klassen zijn geplaatst. Hoe meer ik verhalen te horen krijg van andere ouders en kinderen, hoe erger de situatie blijkt te zijn. De identiteit van de nepleerlingen moest zogenaamd geheim blijven om zo een realistische setting te creëren. Hoe leuk het idee misschien ook is, er is geen rekening gehouden met leerlingen en docenten."

NEPPROFIELEN Tegen de leerlingen en leraren was verteld dat de vijf leerlingen waren ingestroomd omdat ze op andere scholen niet hun weg konden vinden. Maar toen leerlingen argwaan kregen, zijn de social mediaprofielen van het vijftal onder de loep genomen. Volgens een docent was op social media niets over hun verleden te vinden: ,,Jongeren gaan zelf op onderzoek uit op sociale media en ontdekten dat er iets niet pluis was. Zo is het balletje gaan rollen. Er ontstond op school feitelijk een sociaal onveilige situatie."

OPNAMES GESTAAKT Toen dit verhaal bij de directie terecht kwam, werd de stekker uit de opnames getrokken en zijn de leraren geïnformeerd. Ook is er een brief naar de ouders van de leerlingen gestuurd. Zo schrijft de directie: ,,Na een aantal weken filmen, is gebleken dat de opnames en de vorm van de serie teveel onrust veroorzaak onder docenten, leerlingen en ondersteunend personeel. In gezamenlijk overleg met de zender en producent is besloten te stoppen met de filmopnames."

MAATSCHAPPELIJK NUTTIG In de Volkskrant reageert rector-bestuurder Willem de Vos: ,,Wij dachten dat het maatschappelijk nuttig kon zijn om mensen te laten zien wat er werkelijk speelt op een school. Leerlingen laten voor een camera niet makkelijk weten hoe ze zich echt voelen. Wij hoopten zo, op een manier die nog niet eerder is geprobeerd, meer te weten te komen over de belevingswereld van de scholieren."

GESCHOKT Leerlingen en ouders reageren op social-media geschokt. ,,Ze houden iedereen bewust voor de gek", is een van de reacties. ,,Daarmee kweek je onrust en is het vertrouwen weg. Er gaat zelfs een verhaal rond dat er een kind uit de schoolmusical is gezet om een van de acteurs de rol te laten vervullen."

ONGEMAKKELIJKE SFEER Volgens een andere ouder zaten leerlingen helemaal niet te wachten op allemaal camera's in de klas en ze vonden dat het een ongemakkelijke sfeer creëerde. ,,Ik verdenk de producenten ervan dat acteurs zijn gebruikt om zo een wat interessanter programma te kunnen maken."

De al gemaakte beelden worden vernietigd, staat te lezen in de brief die de directie naar de ouders heeft gestuurd.