• ANP Foto

Voorstel voor groene bushokjes: 'Wereldhit ook in Veenendaal'

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal gaat met de leverancier van de bushokjes kijken of de huidige bushokjes een groene update kunnen krijgen. Daarvoor moet wel het tot 2029 lopende contract worden opengebroken, zo liet wethouder Engbert Stroobosscher donderdagavond in de raadscommissie weten. Het CDA kaartte de groene bushokjes aan omdat ze bijdragen aan een beter klimaat.

Gerard van Wijk

In Utrecht staan sinds april dit jaar al ruim 300 groene bushokjes en de wethouder heeft ze in Wageningen ook gezien. Op het gemeentehuis in Utrecht hebben ze inmiddels de halve wereld over de groene bushokjes aan de telefoon gekregen. ,,Het is echt een wereldhit. Van Australië tot Mexico en de Verenigde Staten is er belangstelling voor."

VETPLANTJE Op het dak van de groene bushokjes ligt sedum, een soort vetplant. De roodbruine vetplantjes staan in een paar centimeter aarde. Zo'n dak vangt fijnstof op, houdt regenwater vast en is een pleisterplaats voor bijen en vlinders. In sommige gevallen zijn er ook nog zonnepanelen op de bushokjes geplaatst. 

CHARMANT IDEE Volgens de Veenendaalse wethouder kan niet zomaar sedum op bestaande bushokjes worden geplaatst, het vergt een andere constructie. ,,Ik heb begrepen dat niet ieder bushokje in Veenendaal groen hoeft te worden. We gaan bezien in welke omgeving het meerwaarde heeft. We vinden het in ieder geval een sympathiek en charmant idee." Het CDA vraagt om aanpassing van de bushokjes en niet om vervanging.