• Pixabay

NVWA moet vindplaatsen tijgermug in Veenendaal vrijgeven

VEENENDAAL De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet de documenten over de vondst van de tijgermug in Veenendaal vrijgeven. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

Op aandringen van het Platform Stop Invasieve Exoten is de Raad van State verzocht om het vonnis van de rechtbank Amsterdam van vorig jaar te heroverwegen. De rechter oordeelde destijds dat het openbaar maken van de informatie de persoonlijke levenssfeer zou aantasten van de bewoners waar de muggen zijn gevonden. Vandaag heeft het platform van Raad van State wel gelijk gekregen. 

Het Platform Stop Invasieve Exoten wil de informatie om te kunnen traceren waar de muggen exact gevonden zijn. Het platform wil zo achterhalen of een bandenbedrijf in Veenendaal de bron is. 

DRAGONDER-NOORD In 2016 werden 56 tijgermuggen, die ziektes als knokkelkoorts of zika kunnen overbrengen, voor het eerst gevonden in de wijk Dragonder-Noord. Andere vindplaatsen zijn niet bekend. Er zijn toen diverse pogingen gedaan door de NVWA en de Veenendaalse bevolking om de mug weg te krijgen. In 2017 bleef de Aziatische mug weg. 

PRIVACYGEVOELIG De NVWA zegt de uitspraak van de raad te respecteren. ,,We gaan nu goed kijken wat er precies openbaar gemaakt moet worden, maar we zullen de documenten publiceren'', aldus een woordvoerster. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet bekend. Daarnaast gaat de NVWA kijken wat voor gevolgen de uitspraak voor de werkwijze van de toezichthouder met zich meebrengen, onder andere omdat de documenten privacygevoelige informatie bevatten. 

Lees meer over de tijgermug in Veenendaal via deze link.