• Voorzitter Gerard van Deelen (in het midden) geflankeerd door (onderv.l.n.r) Hein Dekker, Izaak van Ekeren, Alfred Haaksma en VicoDuisings. Daarachter Gerrit Dijkstra (l) en Evert van Loo (r).

    Margreet Hendriks

'Beleef hoe leuk duurzaam is'

VEENENDAAL/SCHERPENZEEL De leukste informatieve beurs over duurzaamheid vindt komend weekend plaats in de Vallei-regio. Tijdens Vallei Duurzaam op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober in De Breehoek in Scherpenzeel kun je alles te weten komen over zonnepanelen, warmtesystemen, isolatie, elektrisch vervoer en tal van financieringsregelingen. Het regionale evenement is gratis te bezoeken en er is voor jong en oud van alles te doen.

Margreet Hendriks

Zelfs mensen die zo langzamerhand een beetje de kriebels hebben van het woord duurzaamheid zullen door het breed opgezette programma van Vallei Duurzaam verleid kunnen worden om er een kijkje te komen nemen.

NIEUWSTE AUTO'S ,,Ons doel is ook om het thema duurzaamheid op een zo aantrekkelijk mogelijk manier te presenteren’’, bevestigt Gerard van Deelen, voorzitter van de club particuliere initiatiefnemers die Vallei Duurzaam hebben bedacht. ,,Zo vinden we het geweldig dat hier straks de nieuwste elektrische modellen van vrijwel alle populaire automerken te bezichtigen zijn. Niet alleen binnen op de beursvloer, maar ook buiten De Breehoek op het speciaal ingerichte mobiliteitsplein. Er zijn ook diverse auto’s beschikbaar waarin even gereden kan worden. Het is ontzettend leuk om even zelf te ervaren hoe het is om in zo’n elektrische auto te rijden.’’

FOTO Een aantal van de regionale autodealers die meedoen aan Vallei Duurzaam verzamelde zich vorige week al bij het Scherpenzeelse Kulturhus voor een foto. Marco Boerema van BMW Ekris Veenendaal was gekomen met de handzame BMW i3 die tijdens de beurs ook beschikbaar is voor een proefrit. ,,Daarnaast nemen we het prototype van de nog niet uitgekomen X3 mee naar Vallei Duurzaam om te kunnen bezichtigen’’, meldt hij trots.

Het naast elkaar zien en vergelijken van elektrische auto’s bleek tijdens het korte voorafje bij De Breehoek ook leuk voor de dealers zelf. De Renault ZOE (Bochane Veenendaal), Peutgeot Teppee (Auto Versteeg Buurman), Kia Niro (Autobedrijf Braber Ede), Hyundai Kono (Autobedrijf Cluistra Veenendaal) en Audi E-Tron (Vallei Autogroep) werden voor het plaatje dan ook gezellig naast elkaar neergezet.

PROEFRITTEN ,,De Audi is prachtig, maar voor de proefritten neem ik op Vallei Duurzaam de voor een breed publiek wat meer bereikbare VW mee’’, meldde Aart van de Peut van de Vallei Autogroep die ook Seat en Skoda verkoopt. Met ook de komst van Jaguar naar Vallei Duurzaam lijkt er voor de autoliefhebber komend weekend in ieder geval voldoende te kwijlen te zijn ,,Maar een elektrische fiets is ook te gek hoor’’, relativeert Van Deelen. ,,Daarvan zijn ook heel wat modellen te bewonderen op de beurs.’’

VEERTIG BEURSSTANDS Op de beurs treffen de bezoekers ruim veertig beursstands van regionale ondernemers waar onder meer informatie te vinden is over zonnepalen, vloer- en wandisolatie, gasloos verwarmen, (pellet)kachels, duurzaam tuinieren en nog veel meer. De Rabobank en andere (financiële) dienstverleners zijn aanwezig om adviezen te geven en bezoekers kunnen hun indrukken van de beurs rustig laten bezinken op het gezellige horecaplein in De Breehoek.

Bezoekers kunnen hun kinderen rustig meenemen, want ook daarvoor zijn wat activiteiten opgenomen in het programma. Zo is er een bakker aanwezig die laat zien hoe je van oud brood de lekkerste taartjes kunt maken en kunnen zij zich op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur vermaken in de ontdekbus; een bus vol duurzame snufjes voor nieuwsgierige kinderen van 3 tot 15 jaar. In deze bus, die rijdt op groen gas en waarvan de elektriciteit wordt opgewekt door een zonnepaneel, kunnen zij naar hartenlust aan de slag met ontdekken, proefjes, zelf dingen maken en techniek.

REGIONAAL Om het regionale karakter van de beurs te onderstrepen wordt Vallei Duurzaam op vrijdag 18 oktober om 13.00 uur op speelse wijze geopend door René Verhulst, burgemeester van Ede en voorzitter van de Regio FoodValley. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van vijf basisscholen in Scherpenzeel, Barneveld en Ede doen mee aan het Jeugddebat rondom het thema duurzaamheid dat op vrijdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur plaatsvindt in de grote toneelzaal van De Breehoek.

Die zaal wordt gedurende de gehele beurs gebruikt voor een interessant nevenprogramma waaraan diverse regionale en landelijke politici, bedrijven en particulieren meewerken. Zo is er op vrijdagavond onder leiding van de Scherpenzeelse burgemeester Harry de Vries een debat waaraan onder meer Roelof Bisschop (Tweede kamerlid SGP), Asje van Dijk (burgemeester van Barneveld), Sander van het Foort (wethouder Renswoude), Peter de Haan (wethouder Wageningen) en diverse raadsleden uit verschillende plaatsen meedoen.

PITCHES Verder is er op vrijdag en zaterdag van 15.30 tot 19.00 uur gelegenheid voor het geven van pitches. Burgers, bedrijven en politici krijgen dan 5 minuten de tijd om uiteenlopende zaken rond het thema duurzaamheid te belichten. Voor dit onderdeel hebben zich volgens de organisatoren uit alle geledingen inmiddels al aardig wat sprekers gemeld. ,,Zo zullen onder andere de Rabobank en Scherpenzeelse bedrijven Modiform en Interface komen pitchen, verschillende politici. maar ook particulieren die iets kwijt willen over het onderwerp, bijvoorbeeld ten aanzien van de huidige commotie rond de agrarische sector’’, vertelt Van Deelen.

NIET SAAI ,,We willen niet alleen het woord geven aan de mensen die het allemaal eens zijn met het beleid ten aanzien van duurzaamheid, maar ook luisteren naar degenen die daar kanttekeningen bij plaatsen of twijfel over hebben. Vallei Duurzaam moet geen saaie beurs worden, maar een regionaal evenement dat veel mensen aanspreekt, inspireert of stof tot nadenken oplevert. Of we het leuk vinden of niet, duurzaamheid is een thema waar we allemaal mee te maken krijgen. Laten dan in ieder geval maar proberen om het ook een beetje leuk te maken. Wij hopen dat we dit met het breed opgezette programma van deze beurs in De Breehoek voor elkaar gaan krijgen.’’

MEER INFORMATIE Vallei Duurzaam wordt op vrijdag 18 oktober van 13.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 19 oktober van 10.00 tot 17.00 uur gehouden in Kulturhus De Breehoek, Marktstraat 39, 3925 JP Scherpenzeel. Meer informatie over de beurs en/of aanmelding voor deelname aan de pitches is te vinden op de website www.valleiduurzaam.com