• Jeroen van der Veer

Mustafa Heydari krijgt van Kolff de naam 'Held van Veenendaal'

VEENENDAAL Onder toeziend oog van enkele honderden aanwezigen, is de 16-jarige Mustafa Heydari dinsdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie in het zonnetje gezet door burgemeester Wouter Kolff. De tiener probeerde op nieuwjaarsnacht een 57-jarige inwoner met gevaar voor eigen leven uit een brandende flatwoning op de Poolster te redden. ,,Ik zou het zo weer doen."

 

Jeroen van der Veer

 

Rond 01.30 uur ontstonden er dikke zwarte rookpluimen in een flatwoning op de achtste etage, waarna de op dat moment jarige Heydari schrok. ,,Ik was op het balkon met mijn vrienden aan het whats-app'n. Deels voor mijn verjaardag, maar ook natuurlijk voor Oud en Nieuw."

Plotseling zag de 16-jarige Heydari rook en daarop besloot hij op alle ramen en deuren te bonken die hij op de galerij tegen kwam. ,,Ondanks dat ik niet wist of er iemand in het huis zat, voelde ik dat ik naar binnen moest."

Hij sloeg een ruit kapot en klom, ondanks de flinke rookontwikkelingen, door het raam dat op zo'n anderhalve meter hoogte zat. ,,Ik heb keihard tegen de deur aangeschopt, maar kreeg hem niet open. Ik moest naar binnen en dus was dit de enige manier."

Op het moment dat de hulpdiensten al waren gebeld, betrad de in De Glind woonachtige Heydari het huis. ,,Het stond vol rook, maar door het lampje op mijn telefoon kon ik het één en ander zien. Ook de man, maar dat was niet lang. Ik viel namelijk daarna direct bewusteloos."

De hulpdiensten kwamen vervolgens ter plaatsen, waarbij ook een traumahelikopter werd opgeroepen. ,,Ik weet daar nauwelijks iets van. Alleen dat ik bij de buren wakker werd en daarna door het ambulancepersoneel werd geholpen."

De 57-jarige inwoner van de flat werd uit de woning gehaald en door de ambulance meegenomen. Ook Heydari werd door hulpdiensten naar het ziekenhuis vervoerd.

Rond de klok van 04.00 uur keerde Heydari weer bij zijn ouders in Veenendaal terug, waarbij hij kort met burgemeester Wouter Kolff sprak. De burgervader noemde de daad van Heydari op de nieuwjaarsreceptie heldhaftig en uit handen van de burgervader ontving hij de titel 'held van Veenendaal'. ,,Ik wist niet dat ik zo massaal gehuldigd werd", lacht Heydari. ,,Wij dachten dat we in een klein zaaltje met de burgemeester gingen praten, maar bij aankomst zagen we enorm veel mensen in de hal."

Ondanks dat Heydari flink wat rook binnen kreeg, gaat het naar omstandigheden goed. De 16-jarige kan zelfs weer een beetje lachen, maar dit heeft wel even geduurd. ,,De eerste twee nachten heb ik enorm slecht geslapen", bekent hij dan ook. ,,Ik schrok steeds wakker. Gelukkig kan ik er goed over praten en krijgt het langzaam een plekje."

Bij de nieuwjaarsspeech stond burgemeester Kolff ook nadrukkelijk stil bij de gebeurtenissen, waarbij de 57-jarige inwoner later op de nieuwjaarsdag overleed. ,,Het was een zwarte dag."