• Kim Eichelsheim, docente en één van de leden van de toneelgroep 20-25 jaar.

    Muziekschool de Muzen

Musical en toneel bij De Muzen

VEENENDAAL Liefhebbers kunnen na de zomervakantie ook voor toneel- en musicallessen terecht bij Muziekschool de Muzen. Alle cursussen van de theaterwerkplaats van de Volksuniversiteit verhuizen naar De Muzen.

Directeur Clemens Rosmulder is meer dan content met de komst van een theatertak bij De Muzen: ,,Wij zijn blij dat wij iets dat zijn waarde mee dan bewezen heeft in Veenendaal, onderdak kunnen bieden. Het is voor ons ook een mooie uitbreiding van ons aanbod, want theater, muziek en dans horen natuurlijk bij elkaar.”

BIJZONDERE COMBINATIE Zo ziet ook Marthie Overeem dat. Glimlachend: ,,We deden natuurlijk al de Pepernotenconcerten samen, en dat blijven we ook doen, maar ik zie nu ook een bijzondere combinatie met bijvoorbeeld moderne dans en live cello muziek… Dat zou geweldig zijn.”

Dat de toneel- en musicallessen nu niet meer onder de Volksuniversiteit vallen, is de enige wijziging. Voor de leerlingen van de theaterwerkplaats verandert er weinig. Ook docenten Marthie Overeem, Kim Eichelsheim en Tineke Schreuder verhuizen mee, en de lestijden blijven ongewijzigd.

NIETS IS GEK Ook na de zomervakantie kunnen kinderen vanaf 4 jaar aan de slag met dramalessen en er is ook alle ruimte voor iedereen: ,,Dat is het mooie aan toneel- en musicalles. Het maakt kinderen sterker, ze kunnen hier zijn wie ze zijn. Niets is gek”, vertelt Overeem. ,,We geven kinderen ook handen en voeten mee voor de toekomst, zij zijn straks niet voor één gat te vangen. Ze leren improviseren. Als dan een keer iets anders moet, dan is dat voor hen geen probleem.”

PLUIM Ook kinderen met bijvoorbeeld autisme kunnen gewoon aansluiten bij de groepen van Marthie Overeem. Onlangs reikte de stichting Op Eigen Tenen een PLUIM uit aan de leerlingen en het docententeam van de theaterwerkplaats. Met deze PLUIM wil de stichting autismevriendelijke projecten stimuleren.

UITJE De band onder de leerlingen en hun docenten is ook bijzonder te noemen. Onlangs bracht Overeem met een aantal van haar leerlingen een bezoekje aan de voorstelling Ashtonia van de Ashton Brothers in Zeist. ,,Dat probeer ik elk jaar wel te doen, samen op bezoek bij mooie, bijzondere voorstellingen.”

INSPIRATIE Het geeft ook Marthie Overeem weer inspiratie voor nieuwe lessen. Voor elke groep, elk jaar opnieuw en voor de Pepernotenconcerten, schrijft zij haar eigen stukken. Het is hierdoor volledig op maat van de groep: ,,Maar er zijn geen hoofdrollen. Het draait niet om één of twee mensen, maar om de volledige groep. Iedereen die de toneel- en musicallessen, bedoeld voor liefhebbers van 4 tot en met 25 jaar, wil ontdekken, is van harte welkom bij de eerste lessen in het nieuwe cursusjaar. Tijdens deze open lessen kan iedereen binnen lopen en gewoon mee doen. Op www.muzenveenendaal.nl is te vinden welke tijden bij welke groep horen."

Muziekschool de Muzen, Kees Stipplein 72, Veenendaal.