• Cees Rijksen tussen enkele van de honderden bromfietsen.

    Aart Aalbers
  • Spuit 1 van Cokesfabriek Maurits staat in Oldtimermuseum De Meent.

    Coll. Oldtimer museum De Meent

Museum vol oldtimers in Achterberg

ACHTERBERG Het dorp Achterberg heeft voor de liefhebber een erg leuk museum. In twee schuren achter een voormalige boerderij staan zo'n 200 brom- fietsen, 10 tractoren, fietsen met hulpmotor en een brandweerauto te glimmen.

Aart Aalbers

Een bezoek aan Oldtimermuseum De Meent aan de Zuidelijke Meentsteeg 5 in Achterberg is zeer de moeite waard. In de kantine van het verhuurbedrijf in minishovels en -gravers spraken we bij de snorrende houtkachel met de 66-jarige eigenaar Cees Rijksen. Rijksen is op deze plek, pal naast de spoorlijn, geboren en getogen. Zijn ouders en daarna hijzelf hadden een kleine boerderij. Het verzamelen begon met de aankoop van een 9 Pk Farmall Cub, een Franse tractor. ,,Die trekker heb ik helemaal uit elkaar gehaald en gerestaureerd. Momenteel ben ik een Deutz uit 1978 aan het opknappen waarvan ik zelf ooit eigenaar was."

BROMFIETSEN Ook bromfietsen hebben zijn interesse. ,,Rond 2010 wilde een man zijn verzameling bromfietsen aan mij verkopen. Na wikken en wegen heb ik dat gedaan en dat was eigenlijk de start van het bromfietsmuseum." Als je in het museum loopt zou je ziet zeggen dat je op een boerenerf bent. Alles ziet er professioneel en goed onderhouden uit. ,,We doen alles zelf" zegt Rijksen ,,Ik heb hulp van enkele vrijwilligers. Samen met Herman de Jong, Herman Laros, Gert Mugge en Mans van de Vendel leggen we bijvoorbeeld verlichting aan en restaureren alles."

NEDERLANDS Al lopend langs de bromfietsen vertelt de handelaar in gebakken straatstenen aan één stuk door over zijn verzameling. ,,Deze Espresso is in 1963 gebouwd bij Van Oorschot in Rotterdam. Via een kennis kwam ik in contact met de vorige eigenaar uit Poeldijk. Later kwam ik er achter dat dit waarschijnlijk het laatste exemplaar is." We gaan van de ene schuur naar de volgende. Ook hier staan de bromfietsen in lange rijen te glimmen. Rijksen: ,,Ongeveer 90 procent van onze bromfietsen is in Nederland gemaakt. We hadden in Nederland meer dan 250 bedrijven die bromfietsen maakten. Kijk dit is een DMF. Die is gemaakt in Driebergen. Dit is een in Varsseveld gemaakte GMF."

PEPERBUS Rijksen geniet zichtbaar als hij me langs de lange rijen bromfietsen leidt waarbij we merken als Zündapp, Kreidler, Gazelle, Puch, Sparta en Eijsink passeren. Ook een Solex uit 1949, die ze 'Peperbus' noemden, staat er en zelfs een Miele. Dat fietsen met een hulp motor geen uitvinding van deze tijd zijn blijkt uit de rondgang door het museum. Rijksen bezit een Gazelle fiets uit 1928 waar in 1952 een ITOM hulpmotor opgezet is. Ook een Avada fiets uit 1950, met op de bagagedrager een motortje, bewijst dit.

BRANDWEERWAGEN Een hoofdstuk apart is de geschiedenis van de Ford brandweerwagen 'Spuit 1" welke ook in het museum staat te pronken. ,,Ik zat bij de vrijwillige brandweer in Achterberg. Vandaar mijn interesse. Ik kwam in contact met een man uit Castenray in Limburg die in een kas een brandweerauto helemaal uit elkaar had liggen. Hij zag het niet meer zitten. Ik ben vijf jaar bezig geweest om, samen met mijn schoonzoon, de auto weer in elkaar te zetten. De Ford V8 was gebruikt bij de Maurits Cokesfabriek in Geleen."

BRANDWEERWAGEN DSM dat de voortzetting hiervan is wilde de brandweerwagen graag terugkopen maar dat was voor Rijksen onbespreekbaar. Rijksen:,,Bij het 100-jarige bestaan in 2006 is de auto even terug geweest in Limburg. Brandweermannen, die ondertussen al negentig waren, stonden van emotie te huilen bij de auto. Ik kreeg toen van de vrouw van een overleden brandweercommandant de koperen bel en zijn uniform." Diverse brandweerattributen en een in Staphorst gebruikte motorspuit uit 1925 maken de afdeling brandweer in het museum compleet.

INFORMATIE Elke zaterdag is iedereen van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Entree is gratis, er hangt wel een fooienpot bij de uitgang. Voor informatie of om een afspraak voor een doordeweekse dag te maken: 06 53133527 of mail c.rijksen2@kpnplanet.nl . Op zaterdagmorgen 16 juni start bij het museum een bromfietstoertocht door de omgeving met als finish het tweede Oldtimerfestival op het terrein van de ijsbaan in Veenendaal.