• Museum Veenendaal
  • Museum Veenendaal

Museum Veenendaal leent loopgraafbrieven uit aan Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL Leerlingen van het Ichthus College zijn voor Museum Veenendaal in de huid van soldaten gekropen en hebben hun gevoelens verwoord in loopgraafbrieven. Gemeente Veenendaal heeft voor de lunchlezing 'Broodje geschiedenis', op maandag 19 november om 12.30 uur, een aantal van deze brieven van Museum Veenendaal geleend. Alle brieven liggen tentoon in Museum Veenendaal, waar de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog tot en met 5 januari te zien is. Bezoekers van de lunchlezing krijgen een kortingskaartje voor de tentoonstelling in het museum aangeboden.

Honderd jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog met een wapenstilstand. Ter markering hiervan heeft Museum Veenendaal een tentoonstelling georganiseerd 'Spanning aan de grens, neutraal Nederland tijdens WO1'. In deze tentoonstelling is er aandacht voor de gevolgen van de oorlog in het algemeen en voor Veenendaal in het bijzonder.

DODENDRAAD De gevaren van de grensovergang van België en Nederland worden uitgelicht.  De Duitsers wilden de vele smokkel- en spionage-activiteiten beperken en sloten de grens af met een elektrische draadversperring, de Dodendraad. Het verhaal over deze versperring wordt duidelijk verteld door de integratie van een reizende expositie van Huis Doorn, die neerstrijkt in Museum Veenendaal.

LOOPGRAVEN De Eerste Wereldoorlog staat bekend om zijn loopgraven. Om dit zichtbaar te maken in de tentoonstelling hebben leerlingen van het Ichthus College zich ingeleefd in de soldaten in de loopgraven én hebben hun gevoelens verwoord. Daarnaast hebben zij brieven geschreven vanuit het perspectief van Belgische vluchtelingen.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op museumveenendaal.nl.