• Lancaster LM 134

    Aart Aalbers

Monument voor acht gesneuvelden

VEENENDAAL  In de nacht van 16 op 17 juni 1944 stortte aan de Oude Veensegrindweg nabij de Dalsteeg een Lancaster LM 134 neer. Aan boord was zo'n 6500 kilo aan bommen vandaar dat de klap oorverdovend was en het toestel na de crash nagenoeg onherkenbaar. Op 17 juni aanstaande is er om 14.00 uur op de plaats van de crash een herdenking en tevens de onthulling van een monument.

Aart Aalbers

Overberger Wim van de Burgt (69) en Veenendaler Gerard van der Vliet (37) trekken de laatste tijd samen op wat betreft de door de Duitsers neergeschoten 4-motorige bommenwerper. Van de Burgt zocht in de jaren 80 en 90 al in de bossen naar restanten van het vliegtuig. Op een dag vond hij een stuk van de compressor welke zorgde voor de bijsturing van de roeren. Ook heeft hij een stukje van een parachute en een propeller in zijn bezit. Hij zocht ook veel in archieven en heeft alleen al van dit vliegtuig drie ordners aan informatie verzameld. Tijdens zijn jarenlange onderzoek naar diverse vliegtuig crashes in de Tweede Wereldoorlog verzamelde hij inmiddels een kast vol documentatie.

NEERGESCHOTEN De Duitse piloot Adolph Breves  schoot met zijn nachtjager in de betreffende nacht drie vliegtuigen uit de lucht waaronder zeer waarschijnlijk ook bovengenoemde Lancaster. Totaal heeft de Duitser 18 vliegtuigen uit de lucht geschoten. In de getroffen 21 meter lange Lancaster, die onderweg was om in Sterkrade (Oberhausen) een fabriek te bombarderen, zaten acht bemanningsleden van tussen de 21 en 27 jaar. Hun afkomst was divers: Groot Brittannië, Canada, Argentinië en Nieuw Zeeland. Slechts van drie van hen is iets terug gevonden. Zij zijn begraven op de begraafplaats Oud Leusden.

Uit overlevering is bekend dat het toestel brandend is neergestort. De klap was zo hard dat van een naburige boerderij het dak even werd opgelicht. Een vrouw die in de nabijheid voor het raam stond te kijken kreeg glasscherven in haar oog en was voor haar leven blind. Diezelfde nacht werden maar liefst 33 bommenwerpers neergehaald waarvan 23 boven Nederland. De vader van het Argentijnse bemanningslid heeft nog tien jaar naar zijn zoon gezocht omdat iemand dacht hem in Rusland gezien te hebben.

DANKBRIEF Dankzij Van de Burgt werden nabestaanden volledig geïnformeerd en konden zij een hoofdstuk met veel onzekerheden afsluiten. ,,Ik kreeg van de weduwe Mc Kay een dankbrief. Ze had, nu ze alles wist, een soort rust gevonden. Ik ben in de loop der jaren erachter gekomen dat vermist zijn voor nabestaanden veel erger is dan gesneuveld zijn."

Docent Van der Vliet nam het initiatief voor plaatsing van een monument. Ook hij bezit al veel documentatie en heeft het plan opgevat om tot een publicatie over de crash te komen. ,,Uit gesprekken en correspondentie blijkt hoe schrijnend het verschil is tussen het rouwproces van de wetende en de onwetende families."  Als u nog restanten bezit van het vliegtuig, ooggetuige was of verhalen weet dan zou Van der Vliet dit graag van u willen weten via 06-34967842.